Влоговете минаха 87 млрд. лв | webcafe.bg
newscafe

Влоговете минаха 87 млрд. лв

Webcafe.bg
06.01.2016, 15:10 (обновена 06.01.2016, 15:29)

Влоговете на фирмите и гражданите са минали 87 милиарда лева, съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция на Държавен фонд „Земеделие" за усвоените европейски средства за периода 2007 - 2013.

„Аз засичам докладите на БНБ. С тези големи плащания веднага се увеличават влоговете в банките. Последният месец са били с над 350 млн. лева. Колкото повече се разплащаме по програмите, толкова повече се увеличават влоговете на фирми и граждани, които минаха 87 млрд. Лева", коментира Борисов.

Той допълни, че „БНБ е на отрицателна лихва: те вече не дават лихви".

На 4 януари БНБ въведе отрицателна лихва по свръхрезервите, които държат там търговските банки. Целта е банките да кредитират повече, вместо да задържат активите си.

Борисов изтъкна още, че тази година държавата е успяла да събере над 2.8 милиарда лева лева от ефективната борба с контрабандата. Както и че „ всичко това е отивало в олигарски, контрабандисти и знайни и незнайни герои".

„Смятайте колко финансов ресурс има в държавата. Ако съумеем с една политическа стабилност и доверие да накараме хората да инвестират по-спокойно, огромни пари ще стоят за предприемачите, с които да работят", предрече премиерът.

Ден по-рано той направи прогноза за 4.5 ръст на икономиката през новата година.

„Благодарение на това, във всички системи дадохме огромни пари, за да се получи ръст в икономиката и да съживим цели сектори. Земеделието е само едно от тях", коментира още премиерът.

Oще: бнб  богатство  бойко борисов  държавен фонд земееделие  европейски програми за земеделие  европейски проекти  кредитиране  отрицателна лихва  резерви на банките  спестявания 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани