Борисов иска отмяна на цесиите в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Борисов иска отмяна на цесиите в КТБ

Webcafe.bg
20.11.2014, 13:00 (обновена 18.12.2014, 12:11)
Бойко Борисов

Бойко Борисов: "Надявам се едно 800 млн. лв. да си влязат обратно в държавата"

Всички сделки, които са извършени с депозити и кредити на КТБ след поставянето й под специален надзор, може да бъдат отменени по настояване на премиера Бойко Борисов.

Борисов обяви, че ГЕРБ смята да поиска отмяна на прихващанията в банката със законова промяна.

Според информацията от БНБ - между датата на поставяне на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. до 31 октомври 2014 г. в КТБ са постъпили уведомления, според които са прехвърлени вземания по договори за цесия в размер на 1 183 714 000 лв., а волеизявленията за прихващане са на стойност 779 055 000 лв.

В съобщението за отнемане на лиценза на КТБ ръководството на БНБ твърдеше, че дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият резултат на КТБ към 30.09.2014 г. би се подобрил само с 161 468 000 лева в резултат на обезценките.

"Надявам се едно 800 млн. лв. да си влязат обратно в държавата. Надявам се, в Парламента партиите да покажат своята добронамереност, всички политически партии, да ни подкрепят и да се случи това", заяви Борисов на среща с Асоциацията на банките в България.

На срещата присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов и новоназначеният директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

На срещата стана ясно още, че девет банки ще изплащат гарантираните влогове до 196 хил. лв. в Корпоративна търговска банка. Връщането на парите на вложителите ще започне на 4 декември, както беше обявено при отнемането на лиценза на банката.

Oще: бнб  бойко борисов  владислав горанов  ктб  прихващане  цесия 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани