OMV обмисля възраждане на "Набуко" | webcafe.bg
newscafe

OMV обмисля възраждане на "Набуко"

Webcafe.bg, по в. Сега
14.06.2015, 15:24 (обновена 14.06.2015, 16:09)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Начело на проекта, преминаващ през България, Румъния и Унгария, ще е Райнхард Мичек - бившият ръководител на газопровода "Набуко", посочва австрийското издание "Ди Пресе"

Австрийската OMV може да построи газопровод, който да свърже т.нар. "Турски поток" от турско-българската с централноевропейския разпределителен газов център в Баумгартен край Виена.

Начело на проекта, преминаващ през България, Румъния и Унгария, ще е Райнхард Мичек - бившият ръководител на газопровода "Набуко", посочва австрийското издание "Ди Пресе". В статията пише още, че бъдещият главен изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле планира с "Газпром" нов път за руския газ до Виена. Зеле ще поеме поста на една от най-силните енергийни компании в Централна Европа на 1 юли.

При представянето на Райнер Зеле председателят на надзорния съвет на OMV Рудолф Кемлер заяви, че доставянето на руски газ през Украйна може да се промени и е "много важно OMV да се включи в този процес и да можем да играем ключова роля в качеството си на важен пункт за доставяне на газ от Русия към Централна Европа".

"През 2013 г. официално бе погребан европейският тръбопровод, който трябваше да доставя каспийски газ през Турция и Балканите до Виена с цел да намали зависимостта на страните по пътя му от руския внос. Две години по-късно се увеличават признаците, че обявяването на тази смърт е било преждевременно, и се обсъжда "нов "Набуко", но със съществена разлика - да доставя през Турция газ от Русия, а може би и от Иран."

От OMV искат да запазят максимално дълго в тайна новата си инициатива и не коментират нищо по зададените въпроси, допълва австрийският вестник. Няма реакция и от "Газпром".

Този развой на събитията е интересен, защото официално ЕС държи транзита на руски газ през Украйна към Централна Европа да продължава, за да не губи Киев важен източник на приходи в бюджета, а в същото време голяма австрийска компания преговаря с руснаците за заобикаляне на Украйна, както "Газпром" няколко пъти обяви, че ще постъпи след изтичане на последния транзитен договор през 2019 г.

Алексей Милер заяви, че ръководеният от него руски газов монополист ще строи "Турски поток" до границата с Гърция (в статията се посочва пунктът Ипсала), независимо дали Европа ще изгради насрещна инфраструктура, и призова страните от ЕС да побързат, защото им остават около 4 години. OMV има предимство при новата ситуация благодарение на опита, натрупан покрай "Набуко", и краткото време, в което се говореше за съкратена версия на този проект под името "Набуко-запад".

В цялата история има различни форми на натиск и от двете страни. "Газпром" настоява, че започва да строи през лятото подводната част на "Турски поток" по част от трасето на "Южен поток", макар да не е известно къде точно ще излезе на турския черноморски бряг. Руснаците започнали все по-често да вписват в договорите с германци, французи и австрийци Виена като пункт за получаване на газа, т.е. ще се наложи строителство на нов тръбопровод до Баумгартен, ако Москва прекрати транзита през Украйна.

Oще: omv  австрийска компания  газ  газова връзка  газопровод  европа  ес  набуко  русия  украйна  южен поток 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани