Сериозни липси в доклада за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Сериозни липси в доклада за КТБ

Webcafe.bg
24.02.2016, 10:44 (обновена 24.02.2016, 15:00)
42

Снимка: © sofia photo agency

Народните избраници, които искат да четат доклада на "Аликс партнърс", трябва да направят това срещу изричен подпис в Секретната секция на Народното събрание, като нямат право нито да копират, нито да снимат с мобилните си телефони документите

Докладът за източването на КТБ е непълен и не върши работа, коментираха пред Дарик депутатите Мартин Димитров (РБ) и Георги Кадиев (независим). Документът на британската компания "Аликс партнърс" бе предоставен на депутатите на английски език в обем от около 500 страници, но според Димитров и Кадиев трябва ново международно разследване, което да стигне до липсващите въпроси.

Според Мартин Димитров е пропуснато заданието на доклада, който в този му вид прилича повече на счетоводен баланс на банката с публично известни данни. Така не става ясно дали изобщо е поискан анализ на лошите кредити и офшорните сметки на лица, свързани с фалиралата банка.

Кадиев определи документа като "добре систематизиран счетоводен доклад, който може да бъде направен от всяка добра фирма, включително и в България". Липсващото задание не разкрива какво точно е възложено на фирмата да проучи, не стават ясни и полиците, замесени в източването на банката.

Ключовият въпрос за КТБ е ще бъде ли привлечена международна компания в процеса на събиране на източените пари от банкат...

Posted by Martin Dimitrov on Wednesday, 24 February 2016

От "Аликс партнърс" аргументираха секретността с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

„Трябва ни някой, който да влезе в детайлите и да завърти лентата отзад напред. Ако Министерството на финансите не го иска, тогава парламентът трябва да възложи на Министерството на финансите да се стигне до крайните собственици на офшорни сметки", допълни Георги Кадиев.

Той допълни, че не става ясно нито колко пари са събираеми от липсващите 4 милиарда лева, нито какво е направено по препоръките на компанията: „Докладът е предаден преди пет месеца, до ден днешен някои изпълнил ли е някоя от препоръките?"

„Докладът за КТБ е написан професионално, но от него не може да се каже кой е източвал банката", коментира в кулоарите на парламента Румен Гечев от БСП.

Народните избраници, които искат да четат доклада на "Аликс партнърс", трябва да направят това срещу изричен подпис в Секретната секция на Народното събрание, като нямат право нито да копират, нито да снимат с мобилните си телефони документите.

Oще: аликс партнърс  банка  доклад за ктб  източване на ктб  ктб  мартин димитров  народно събрание  румен гечев  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани