Фирмите ще декларират покупки над 5000 лв. | webcafe.bg
newscafe

Фирмите ще декларират покупки над 5000 лв.

Webcafe.bg
07.10.2015, 16:59 (обновена 07.10.2015, 17:21)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

Приспадането на ДДС ще става по методика, която ще определи финансовият министър

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) ще се връща частично на фирмата за покупки над 5000 лева, ако те се използват за лични и за службени цели едновременно.

Това е записано в пакета с данъчни промени, приет от кабинета днес. Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов бе този праг да е 700 лв., но след среща с работодатели и синдикати бе вдигнат.

Предлаганият сега праг е по-нисък от договорения преди седмица със социалните партньори - между 35 000 и 50 000 лева.

Ако бъде гласувана в парламента, промяната ще засегне по-голям кръг от активи, отколкото беше очаквано - само скъпи коли и недвижми имоти.

Ако собственикът на фирма иска да си възстанови частично или изцяло данъчния кредит, той ще трябва да подаде по електронен път декларация в НАП как използва закупения актив. Това трябва да стане преди да започне да използва стоката за различни от служебните цели.

Приспадането на ДДС ще става по методика, която ще определи финансовият министър.

Мотивите на финансовото министерство за въвеждането на новото правило са "да се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане".

Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на такса за битови отпадъци при условие, че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.

Отпадат изключенията, при които петролните бази можеха да не регистрират и отчитат доставките и към тях ще се прилага общият режим, какъвто е за останалите търговци на горива.

В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага прагът да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чужда валута.

Oще: владислав горанов  данък  ддс  лични нужди  нап  покупки  фирми 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2015, 20:52

1 Emil Cholakov.100002024765730 | 07.10.201521:40

STIGA TOLKOZ LICEMERIE OT STRANA NA DRJAVATA.
EMI TE STESI DEKLARIRAT 100 POKUPKI PO 4999 LV
ZAKONITE SA IZMISLENI PREDI 100 GODINI PRIMER VIJTE ANGLIY..
VASITE MISLI VVEDENIY V ZAKONA GENERIRAT-KRAHT NA BLGARIY.
DOKOGA STE NI PRAVITE NA PSIHICNO BOLNI
SZDAVAITE SI IZNODI.. USVOYVAITE,,,,
ZASTOTO DNES KOITO NE KRADE NYMA DA YDE...!
KOI DOKDE OCELEEE..SPASYVAISE PO EDINICNO,,..
COVESKIYT JIVOT IMA KRAI
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани