Плащаме сумите над 1000 лв. само по банков път | webcafe.bg
newscafe

Плащаме сумите над 1000 лв. само по банков път

Webcafe
22.06.2017, 13:39 (обновена 22.06.2017, 14:08)
финанси

Снимка: © Getty Images

Според опозицията тази мярка ще доведе до допълнителни разходи

След по-малко от 2 години всички плащания над 1000 лв. задължително ще се извършват по банков път. Това предвиждат промени в данъчното законодателство, приети на първо четене от депутатите в Народното събрание.

В момента единствено сумите над 10 хил. лв трябва задължително да се превеждат по банков път. От 1 август ограничението вече ще бъде 5000 лв., от 1 януари 2018 г. става 3000 лв., а от началото на 2019 г. - 1000 лв. Ограниченията са валидни и когато се плаща в чуждестранна валута.

От опозицията категорично се противопоставиха на ограничаването на плащанията в брой и заподозряха лобизъм в полза на банките.

„Предлага се рестрикция, с която разплащанията в брой да бъдат ограничени за 2 години до 1000 лева. Няма такава практика в Европа. Това няма да подпомогне и няма да ограничи сивата икономика и всички ние добре го знаем", каза Георги Търновалийски от БСП.

Според Търновалийски през последните години банките основно печелят от такси и комисионни - за откриване на банкови сметки, такси за обслужване, такси за поддържане на банковата сметка, за закриване.

„Сега ще се наложи и такси за ПОС-терминали по малките магазини, ако позволим това да се случи", отбеляза депутатът. Подобна рестрикция ще доведе до нови, немалки и ненужни разходи за малкия и средния бизнес, а и за хората, предупреди той.

Някои от управляващите обаче категорично не се съгласиха с мнението на опозицията. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защити мярката, която е свързана с международни норми и договорености и ще подпомогне намаляването на сивата икономика.

Не всички от ГЕРБ бяха толкова убедени. „Предлага се лишаване от индивидуална свобода с цел отстъпване на блага в обществото. Смятам, че този ефект няма да бъде постигнат. Когато смъкнеш прага на 1000 лева, това неминуемо обхваща почти всички лица, защото един съвременен телевизор надхвърля 1000 лв.“, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.

Коалиционните им партньори също не одобряват ограничениетои няма да го подкрепят на второ четене. „Ще предложим този текст да отпадне и да се запази сегашната норма, която е 10 хил. лева“, заяви Николай Александров от Обединените патриоти.

Oще: банки  георги търновалийски  лобизъм  менда стоянова  ограничения  опозиция  разплащания  сива икономика 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани