Приближен до Малофеев се обяви за собственик на "Виваком" | webcafe.bg
newscafe

Приближен до Малофеев се обяви за собственик на "Виваком"

Webcafe.bg, по "Гласове" и "Коммерсант"
30.10.2015, 16:35 (обновена 30.10.2015, 16:50)
Централата на Виваком в сградата на Хермес Парк на Цариградско шосе в София

Снимка: © skyscrapercity.com

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев, свързан с Константин Малофеев, се обяви за собственик на 43% от българския телеком оператор "Виваком", пише "Коммерсант".

Косарев e ръководител на Empreno Ventures и е бивш вицепрезидент на "Инфра Инжинеринг", контролирана от Малофеев.

Днес сайтът "Гласове" публикува интервю с руснака, в което той твърди, че е "истинският собственик" на компанията, като притежава 43% от акциите й. Empreno е купила 100% от LIC Telecommunication.

В същото време, той твърди, че е собственик на още 33% от акциите в баланса на компанията Crusher Investment - дъщерно дружество на VTB Capital.

"Тези 33% също са моя собственост, тъй като още Цветан Василев изцяло се разплати с компанията Crusher за тези акции по суап на обща възвращаемост (Total Return Swap). Моите юристи имат всички доказателства за това. Ако Crusher (VTB Capital) в най-близко време не върне тези 33%, ние незабавно ще подадем иск", казва той пред Гласове.

Обвиненията на Empreno

Empreno казва пред Коммерсант, че VTB Capital и още няколко други структури са предоставили на БТК кредит от 150 млн. евро под залог - 100% от собствеността на компанията.

Впоследствие VTB Capital е консолидирал дълга в своя полза. Срокът на погасяването на кредита изтече още на 22 май 2015 г. Малко преди това банкерът Цветан Василев даде едно от редките си интервюта, като предупреди, че телекомът може да се окаже изцяло руска собственост, ако не се плати дългът.

"VTB Capital фактически блокира одобряването на предложенията за рефинансиране от трети лица", твърдят от Empreno. Това би довело до свикването на конкурс за придобиване на кредитен дълг, а неговият купувач ще може да претендира за 100% от "Виваком". При това процесът на продажбата ще бъде непрозрачен, казват оттам.

"Готов съм да организирам рефинансиране на кредита, вече внесох своето предложение в банката. Разполагам с източници на финансиране, готови да започнат работа за защита на „БТК" АД от незаконното придобиване/поглъщане от страна на VTB Capital", твърди Косарев.

Според Empreno "в условията на конфликт на интереси" VTB Capital използва държавни пари, за да осъществи "рейдърска атака по превземането на компанията".

При тази сделка цената на "Виваком" би била по-ниска от 176 млн. евро, а реалната стойност на компанията е "над 1 млрд. евро".

Позицията на Милен Велчев

"Това е ясен случай, в който VTB Capital се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения", обяви в специално съобщение до медиите главният изпълнителен директор на VTB Capital АД и бивш финансов министър Милен Велчев.

"Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението", допълва Велчев.

Той твърди, че действията на VTB Capital "по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити".

Велчев не коментира останалите твърдения на Косарев.

Кой е собственикът на "Виваком"?

100% от акциите на БТК принадлежат на V Telecom Investment S.C.A. До края на първото полугодие на 2015 г. 43,3% от тази компания принадлежаха на LIC Telecommunications на Цветан Василев, 33,3% - на Crusher Investment (контролирана от VTB Capital), а останалите 23,4% от БТК са на миноритарни собственици.

В началото на 2015 г. компанията LIC33 на Пиер Луврие (също свързан с Константин Малофеев) придоби дела на Цветан Василев. На 23 юли обаче Луврие заяви, че придобитите активи са върнати на предишния им собственик.

От Empreno сега съобщават, че точно те са купили акциите на Луврие, а в този момент инвестиционният фонд се е контролирал от самия Цветан Василев.

"След това страните се договориха, че Василев вече няма да бъде бенефициент, а неговото място ще заеме Косарев", казват от Empreno пред руското издание.

"Коммерсант" уточнява, че условията на сделката не са били разкрити, но като се има предвид, че Василев е имал нужда от помощ от партньора, акциите на LIC Telecommunication вероятно не са стрували много.

Всички пътища водят до Белград

Неназован източник на "Коммерсант", близък до БТК, коментира, че и Луврие, и Empreno са номинални притежатели на 43% от БТК. Реалният собственик, по думите му, си остава Цветан Василев.

"Банката на Василев - КТБ - фалира, като стана ясно, че правителството на България може да прояви интерес към активите на БТК". Според него - това е причината да не се получи рефинансирането на дълга: банките не са пожелали да кредитират проблемния актив.

Преди дни VTB Capital нае световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на Виваком.

Oще: vtb capital  бтк  виваком  внешторгбанк  втб капитал  дмитрий косарев  константин малофеев  ктб  милен велчев  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 30.10.201520:42

Сайтът Гласове = Явор Дачков, пастьозният руски гъзомийник; Милен Велчев - крадлив царски задник+брат му+Качакова+каролев+ царските синове ................who the fuck is Малофеев??
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 30.10.201517:22

Разкрийте кой е ратифицирал кредита и го обвинете в държавна измяна!!!
Арест за царските измекяри: Милен Велчев, Николай Василев и Красимир Катев!
Арест за измекярът Симеон Дянков!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани