БТК може да стане руска собственост през май 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

БТК може да стане руска собственост през май 2015 г.

Webcafe.bg
29.03.2015, 12:06 (обновена 29.03.2015, 12:13)
цветан василев

Снимка: © vassilev.bg

Цветан Василев твърди, че имал намерение да заведе дело срещу държавата заради обезсилването на акциите му в КТБ.

Мажоритарният пакет на "Виваком" може да се окаже собственост на руската държавна банка Внешторгбанк (ВТБ), ако не се рефинансира мостовия заем от 150 млн. евро на компанията.

Това твърди банкерът Цветан Василев в интервю пред "Гласове", дадено преди дни в Белград.

"През май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава "Виваком" би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз. А това предстои и неминуемо ще се случи, ако не се реагира адекватно", заявява Василев.

В момента собствеността във "Виваком" е разпределена между люксембургската офшорка SHCO 79 S.a.r.l., контролирана от Цветан Василев, която притежава 43% от акциите, и ВТБ Кепитъл, инвестиционният филиал на руската държавна банка, която контролира 33% от акциите.

Той оправдава опита си да прехвърли собствеността на "Виваком" и останалите 5 стратегически фирми, които притежава, през LIC33 на Пиер Луврие с намернието си "да спаси компаниите".

"Говорих и с една американска група, но всички трябваше да направят две неща: да осигурят един минимален ресурс, за да се разплатят с банката, и да решат въпроса с ВТБ. И това е моето условие, което е поставено на г-н Луврие и неговата компания", казва Василев.

Сделката за БТК, Дунарит, Авионамс, НУРТС и Фърст диджитъл, както и пийпълметричната агенция "ГАРБ" беше обявена миналата седмица, но все още не е представена пред Комисията за защита на конкуренцията, а новият собственик не е получил контрол над управлението.

Банкерът обяснява, че не вижда нищо нередно в признанието, че с пари от банката е финансирал предприятия, чийто краен собственик е самият той.

"Ако исках да открадна тези активи, можех да го направя сто пъти досега без никой да разбере. 43% от тях бяха свободни от всякакви тежести и аз можех да ги заложа срещу някакви пари, можех да ги прехвърля без никой да разбере какво съм направил. Нищо такова обаче не ми е минавало през ума", казва той.

Василев твърди, че преди пика на кризата в КТБ през юни 2014 г. е провел срещи с председателите на трите най-големи политически партии - БСП, ДПС и ГЕРБ, за да ги предупреди, че "нещата могат да станат катастрофални не толкова за мен и за банката, колкото за държавата".

Според него причината за краха на КТБ е отказът му да прехвърли безвъзмездно пакети от акции на стратегическите си компании на Делян Пеевски през април 2014 г.

Василев твърди, че ще заведе дело срещу държавата заради обезсилването на акциите му в КТБ.

Oще: банка  банкер  виваком  втб  втб кепитъл  корпоративна търговска банка  кризата с ктб  ктб  национална сигурност  русия  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.03.2015, 20:54

2 Кали Петрова.100009429454425 | 29.03.201520:54

Който си има заем трябва да си го плаща! Нали така?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 29.03.201514:05

Абе тоз виваком си сменя собствениците три пъти,ся чак стана ''стратегически''.Ръшъните го искали,за да могат да подслушват Смее се .Ами като са ''стратегически''тия предприятия,за къф са ги приватизирали въобще бе?
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани