Тръгва тестово Българската електроенергийна борса | webcafe.bg
newscafe

Тръгва тестово Българската електроенергийна борса

Webcafe.bg. Дарик
11.12.2015, 08:47 (обновена 11.12.2015, 08:54)
ток

Снимка: © Getty Images

С пускането на борсата започва процесът на либерализация на енергийния пазар

Днес тръгва тестово Българската електроенергийна борса, на която производители, търговци и потребители на ток ще могат да купуват и продават електричество по пазарно определени цени.

Очаква се борсата да заработи официално от началото на следващата година.

Първоначално ток за продажба ще пуснат само държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", АЕЦ „Козлодуй" и водноелектрическите централи към НЕК. Впоследствие ще стъпят американските централи и останалите производители.

На първо време електроенергийната борса няма да окаже съществено влияние върху сметките на потребителите.

До пълната либерализация на енергийния пазар домакинствата ще могат да изберат дали да купуват ток от борсата, или да останат в регулирания пазар, където цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова увери, че процесът на пълна либерализация на енергийния пазар у нас ще се случи плавно, за да имат потребителите достатъчно време да направят информиран избор.

Oще: аец „козлодуй"  борса  електричество  електроенергийна борса  енергийният министър  либерализация  производители  теменужка петкова  тец "марица изток 2"  ток 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани