Най-голямата гръцка банка продава офисите си в България | webcafe.bg
newscafe

Най-голямата гръцка банка продава офисите си в България

Webcafe
07.06.2017, 17:57 (обновена 07.06.2017, 18:44)
пиреос, банка, софия, клон

Снимка: © Piraeus Bank

Piraeus планира да се освободи от лошите кредити

Най-голямата гръцка банка по активи Piraeus Bank (Банка Пиреос) ще продаде дъщерните си дружества в 4 балкански държави - България, Румъния, Сърбия и Албания, както и тези в Украйна, за да се освободи от лошите кредити и да стабилизира финансовото си състояние.

Новината съобщи новият изпълнителен директор Кристос Мегалу, цитиран от Reuters и Kathimerini. Той очерта плановете на групата до 2020 г.

„Нашата визия е да бъдем най-надеждната банка в Гърция. Стратегическият ни план има смисъл, а целите ни са взискателни, но постижими", заяви Мегалу, който е начело на Piraeus от април.

Piraeus е една от най-популярните банки в България. Тя оперира у нас от повече от 10 години и има множество клонове в 40 български града.

Над 1/4 от групата е собственост на гръцки банков спасителен фонд, а тя все още се бори с проблемни заеми след дълбоката криза в Гърция, довела до рекордна безработица.

Групата планира да продаде и други холдинги, включително 40%-я си дял в корабостроителната компания Hellenic Seaways и 33%-ите дялове в две рибни стопанства.

Като част от усилията за изчистване на баланса, банката ще създаде специално подразделение. В него ще бъде включен международния бизнес на банката и други операции, предназначени за продажба. Целта е да намалят лошите кредити чрез продажби и преструктуриране.

Гръцки банки за продан

Продажбата на активите на Piraeus в България е част от консолидацията на банковия сектор у нас и разпродаването на гръцки банки. През последните години Пощенска банка купи Алфа банк и се превърна в четвъртата по големина банка в България, а СиБанк се обедини с ОББ, което я превърна в третата по големина у нас.

Мнозина експерти обявиха продажбата на банки в България за неизбежна. Подобно бе заключението и в традиционния годишен доклад на Ernst & Young.

Oще: piraeus bank  банка  българия  лоши кредити  продажба 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани