ТБ „Виктория" е имала само ликвиден проблем | webcafe.bg
newscafe

ТБ „Виктория" е имала само ликвиден проблем

Webcafe.bg
19.11.2014, 18:47 (обновена 18.12.2014, 12:15)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

Горанов посочи, че смяната на ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е депозираната в Министерски съвет оставка на Росен Николов

Българската страна е изпратила предложения за оферти за външен заем до най-големите европейски и световни банки. „Те са общо 19 на брой, като не мога да ги изброя поименно в момента", каза Горанов. По думите му правителството има достатъчно време, за да договори кредит от чуждите пазари, който да гарантира допълването на Фонда за гарантиране на влоговете и изплащането на всички гарантирани депозити от затворената КТБ в срок.

За другата поставена под специален надзор банка „Виктория" Владислав Горанов посочи, че по същество тя е имала само ликвиден проблем. "Знам, че БНБ е взела решение да продаде част от кредитния портфейл, с което да осигури необходимата ликвидност и банката да може да заработи като действащо предприятие и да приключи процеса с квестурата", каза Горанов.

По думите му, след приключването на квестурата банката ще се върне към нормалния си живот. Той посочи, че ТБ "Виктория" никога не е била с капиталова дупка и със същия проблем, като този на КТБ.

"Никога не е стояла тема, че вложителите във "Виктория" ще бъдат ограничени. Те нямат нищо с вложителите в КТБ", увери той.

Горанов посочи, че смяната на ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е депозираната в Министерски съвет оставка на Росен Николов, когото министърът нарече "много добър експерт, който е свършил много добра работа" и обяви, че ще разчита на него в бъдеще.

По думите на Горанов смяната на управителя на БНБ Иван Искров все още е на дневен ред, но не каза какъв е поводът на срещата между Искров и Борисов в Министерски съвет. „Иван Искров трябва да си подаде оставката", каза Горанов, но посочи, че не е коментиран срок, в който това да се случи. Той отказа да коментира имената, които се спрягат за наследници на Искров, но отхвърли вариантите това да са Стоян Мавродиев или Росен Николов.

Oще: банка виктория  банки  виктория  владислав горанов  горанов  ктб  фгвб  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани