България "за" кредита за Гърция, но няма да дава пари | webcafe.bg
newscafe

България "за" кредита за Гърция, но няма да дава пари

Webcafe.bg
17.07.2015, 12:26 (обновена 17.07.2015, 12:58)
бойко борисов

Снимка: © webcafe.bg

"Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения", коментира Борисов за правителството на Гърция

Българското правителство няма да дава пари за спасяването на Гърция от фалит, но ще одобри мостовото финансиране от 7 милиарда евро за Атина, въпреки първоначалните индикации, че е против. „Един български лев няма да бъде похарчен заради гърците", съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента.

Той и финансовият министър Владислав Горанов разясниха пред депутатите, че България е поискала гаранции от Брюксел, че няма да пострада, ако правителството в южната ни съседка не плати дълговете си. След като те са получени, София няма да блокира мостовото финансиране, което ще помогне на Гърция преди влизането в сила на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

Владислав Горанов обясни, че на практика общият европейски бюджет ще бъде гарант за кредита от 7 милиарда евро. ."В комуникация ние заявихме, че каквито и мерки да бъдат предприети, той не трябва да води до бъдещи ангажименти на България за бъдеща финансова помощ", допълни финансовият министър. Същите уверения са получили и останалите страни, които се използват еврото като официална валута.

Очаква се днес Съветът на ЕС да одобри споразумението, за да може в понеделник, 20 юли, гръцките банки да отворят и страната да избегне фалит. За целта е нужно квалифицирано мнозинство от представителите на 28-те страни-членки, а правото на вето не важи.

Премиерът припомни, че на предишната среща в Брюксел се е обявил против това България да финансира Европейския механизъм за финансова стабилност, което се иска от всички страни извън еврозоната.

„Оставайки само ние против, поставихме редица изисквания. ЕК направи необходимото в писмени мейли и разговори, които проведох, те приеха, че има абсолютни гаранции България, участвайки в този план, няма шанс да загуби, плати и извади от своя бюджет пари, за спасяването на Гърция",изтъкна Борисов.

„Една нестабилна Гърция до нас е чудовищно нещо. Нека пак да върнем добрия тон. Намеренията ни са за благото на региона. Много би било изгодно за мен да кажа „не" и след един час в Брюксел хората ще се чудят как. Ние няма да платим нещо. Техните еврофондове са залог, ако не почнат да плащат", коментира Борисов.

Според него сега гръцкото правителство трябва да се извини за обидите по адрес на България.

Oще: алексис ципрас  бойко борисов  владислав горанов  дълг на гърция  евро  еврозона  европейска комисия  европейския съюз  мостово финансиране  сириза  спасяване на гърция 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани