Белгийската KBC успешно придоби ОББ | webcafe.bg
newscafe

Белгийската KBC успешно придоби ОББ

Webcafe
14.06.2017, 15:14 (обновена 14.06.2017, 16:38)
обб, сграда, офиси

Снимка: © Wikimapia

Новосъздадената банкова група ще е третата най-голяма в България

Най-голямата банкова сделка в България приключи успешно. Белгийската KBC Group завърши придобиването на „Обединена българска банка" (ОББ) от гръцката NBG за сумата от 610 млн. евро.

Сделката е одобрена от съответните български регулаторни органи - БНБ, КФН и КЗК.

Новосъздадената банкова група ще е третата най-голяма в България (след "Уникредит Булбанк" и "Банка ДСК") и ще разполага с най-голямата клонова мрежа у нас - малко под 300 клона.

"Много съм доволен от придобиването. Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим - банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др.", коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group. Той добави, че ангажиментът на групата в България е дългосрочен.

Новата обединена финансова институция ще се казва ОББ, като при изписването ще се добави знака на KBC Group. Фокусът й ще е върху заеми за малки и средни фирми и граждани. Тя ще се управлява от настоящия изпълнителен директор на „СИБанк" и кънтри мениджър на KBC за България Петър Андронов, който ще продължи да съвместява позициите.

"Тази нова обединена финансова група значително ще укрепи и засили настоящата ни позиция на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика", отбеляза Андронов.

През следващите 6 месеца предстои обединяване на дейностите на ОББ и „СИБанк" и интеграция на системите им. Няма да има особена промяна в работата им с клиенти преди оперативното им обединяване.  Новата финансова институция трябва да заработи в началото на 2018 г.

"Идеята е да се възползваме от силните страни и на двете институции, като постигнем най-добрата комбинация", коментира Андронов пред Капитал.

С приключването на сделката за придобиването на ОББ, KBC Груп става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи пълния спектър от финансови услуги. Към досегашните СИБАНК и ДЗИ (с две дъщерни дружества), в Групата влизат още ОББ, Интерлийз (с две дъщерни дружества), ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и 60% от ОББ Метлайф.

Oще: kbc group  банка  обб  одобрение  петър андронов  придобиване  сибанк  сливане  цена 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани