Нов заем от 1,2 млрд. лв. за гарантиране на влоговете | webcafe.bg
newscafe

Нов заем от 1,2 млрд. лв. за гарантиране на влоговете

Webcafe
09.06.2016, 10:58 (обновена 09.06.2016, 11:24)
владислав горанов, министър на финансите

Снимка: © webcafe.bg

Парламентът обсъжда споразумението за нов дълг в размер на 1,2 млрд. лева за подпомагане на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Проектът на Министерство на финансите е за ратифициране на две гаранционни споразумения между България, Международната банка за възстановяване и развитие и ЕБВР за укрепване на банковите влогове.

Споразуменията предвиждат държавни гаранции за два заема от 300 млн. евро, които ще бъдат предоставени за попълване на ресурса във Фонда за гарантиране на влоговете в банките и за възстановяване на дълга на Фонда към държавата.

По информация на финансовия министър Владислав Горанов, към края на 2015 г. във ФГВБ са събрани около 500 млн. лева. Фондът дължи 1,7 млрд. лева на държавния бюджет, отпуснати през 2014 г. след фалита в КТБ.

За изтеглянето на новия публичен дълг гласуваха 85 депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ-Народен съюз. Част от Реформаторския блок също подкрепи предложенията на кабинета.

Депутатите от "БСП - Лява България" предупредиха, че се тегли пореден заем без финансова обосновка и има риск страната да потъне в дългова спирала.


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани