Утвърден е дизайнът на двулевките от 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

Утвърден е дизайнът на двулевките от 2015 г.

Webcafe.bg
20.11.2014, 12:08 (обновена 18.12.2014, 12:14)

1 от 2 снимки Назад Напред

два лева

Снимка: © Българска народна банка

Така ще изглежда монетата, която ще бъде пусната в обращение догодина

Управителният съвет на БНБ утвърди дизайна на монетата със стойност 2 лева, която ще бъде емитирана през 2015 година.

На двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите от 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Така е създаден и дизайнът на монетата от 1 лев, емитирана през 2002 г.

От централната банка припомнят, че решението за монетите от 2 лева беше взето през есента на 2013 година, заради бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

Техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета ще бъдат допълнително обявени от страна на централната банка и обнародвани в Държавен вестник преди пускането й в обращение през следващата календарна година.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева.

БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки за новите монети съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор" ЕАД.

Oще: 2 лева  банка  бнб  монетен двор  монети  обращение пари 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани