Китайският юан получи благословия от МВФ | webcafe.bg
newscafe

Китайският юан получи благословия от МВФ

Webcafe, БНР
01.12.2015, 14:46 (обновена 01.12.2015, 14:51)
кристин лагард

Снимка: © Getty Images

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че включването на китайската валута в кошницата с резервни валути на МВФ е "ясно отражение на реформите", които провежда Китай

Китайският юан вече ще бъде резервна валута на Международния валутен фонд, реши Съветът на директорите, председателстван от Кристин Лагард. Паричната единица ще влезе в кошницата с резервни валути, заедно с щатския долар, еврото, британската лира и японската йена.

По думите на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, цитирана от БНР, решението е важен етап в процеса на интеграция на китайската икономика в световната финансова система. В свое изявление тя отбеляза, че включването на валутата е "ясно отражение на реформите", които се провеждат в Китай.

"Продължаването и задълбочаването на тези усилия ще доведат до по-стабилна международна парична и финансова система, което от своя страна ще подкрепи растежа и стабилността на Китай и глобалната икономика", каза Лагард.

Решението ще влезе в сила от 1 октомври 2016-та година. До този ход се стигна, след като МВФ оцени високо позицията на азиатската страна като износител в световен мащаб и ролята на юана като "свободна използваема" валута.


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани