Парламентът одобри двама синдици да влязат в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Парламентът одобри двама синдици да влязат в КТБ

Webcafe.bg
18.03.2015, 12:39 (обновена 18.03.2015, 18:03)
ктб

Промените бяха внесени между първо и второ четене на Закона за банковата несъстоятелност и одобрени от представителите на всички парламентарни групи

Народното събрание прие окончателно законовите промени, с които квесторите на БНБ в КТБ да бъдат заменени с двама временни синдици от Фонда за гарантиране на влоговете.

Депутатите от различните формации се обединиха зад поправките в Закона за банковата несъстоятелност, поискани от премиера Бойко Борисов и защитавани медийно от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, според която КТБ вече не може да бъде управлява от БНБ, след като бе обявена в несъстоятелност.

Повод за приемането им са твърденията, че всъщност активите на КТБ са се стопили, откакто банката на Цветан Василев бе поставена под специален надзор от БНБ в средата на миналата година. Според Борисов става дума за разграбване.

"По последни данни има намаляване на активите на КТБ с 800 млн. лв. Част от това намаляване могат да бъдат в резултат на направени разходи, но явно голямата част са резултат от направени прихващания", каза по-рано днес пред БНТ Стоянова.

Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнета лицензия, да управлява текущите дела на банката, да опазва, попълва и управлява имуществото на банката, да получава под опис, да издирва и уточнява имуществото на банката.

Спор предизвика само темата пред кого да се отчитат временните синдици, като БСП поискаха това да бъде финансовият министър. С текстовете се дава право на временните синдици да атакуват сделки, направени от квесторите на БНБ в КТБ.

„Логическото обяснение е свързан това, че Фондът е най-големият кредитор по несъстоятелността. Редно е този, комуто се дължи, да определи лицата и субектите, т.е инструментариумът за събиране на конкретния дълг, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Двамата временни синдици ще бъдат назначавани от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големият кредитор в банката. Извънредните законодателни бяха мотивирани със забавеното решението на съда по обявяването по несъстоятелност на КТБ, тъй като това се обжалва от акционера „Бромак" на Цветан Василев.

Депутатите решиха, ако се докаже виновно поведение и на трети лица, но парите от КТБ не бъдат намерени, те да отговарят с личното си имущество.

"Днешното гласуване на парламента спира разграбването на банката и гарантира, че държавата ще си върне парите", коментира със статус във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Oще: активи на ктб  бнб  двама синдици  квестори на бнб  ктл  менда стоянова  несъстоятелност на ктб  синдици  цветан василен 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани