Горанов критикува бавните реформи | webcafe.bg
newscafe

Горанов критикува бавните реформи

Webcafe.bg
19.11.2015, 10:08 (обновена 19.11.2015, 10:28)
министърът на финансите владислав горанов защитава искането за ратификация на договора за 8 млрд. евро дълг пред парламента

Снимка: © parliament.bg

Финансовият министър Владислав Горанов представи в Народното събрание проекта за Бюджет 2016, който влиза за разглеждане на първо четене. Там е заложен дефицит от 2.1 на сто от БВП или 1.8 милиарда лева, както и редица спорни косвени данъци. Максималният размер за нов дълг, който може да се изтегли догодина, е 5.3 милиарда лева.

„Стабилност, реалистичност, резултати. Това са думите, които обобщават философията на Бюджет 2016", коментира Горанов. Инвестициите в инфраструктура, регионално развитие, благоустройство и транспортната инфраструктура на страната са сред ключовите приоритети.

Той изтъкна, че актуализацията на Бюджет 2015 е наложителна заради недостига на средства в МВР и сектора за сигурност.

„Знаете, че още от пролетта алармирах, че темповете, с които се правят тези промени, са незадоволителни. Поехме ангажимент обаче да не оставим служителите в системите без заплати за месеците ноември и декември по причина, че по една или друга причина реформите не са могли да се състоят", коментира Горанов и изрази задоволство, че все пак трябва да има промени.

От догодина се въвежда и данък „уикенд", а заради промените на акцизите на горивата и цигарите, най-евтините кутии тютюневи изделия ще се увеличат с между 20 и 30 стотинки.

Ден по-рано депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2016 г., който ще бъде със 129 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г. В бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина е предвидено запазването на размерите и съотношенията на осигурителните вноски и нарастване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии средно с 8,6%. От догодина минималната работна заплата ще стане 420 лева.

Oще: бюджет 2016  бюджетен дефицит  владислав горанов  депутати  доо  инфраструтрура  министерство на финансите  народно събрание  нзок  образование 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани