Катар прояви интерес към 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй | webcafe.bg
newscafe

Катар прояви интерес към 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Webcafe.bg
18.05.2015, 16:30 (обновена 18.05.2015, 16:48)
Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани и Бойко Борисов

Снимка: © МС

Шейх Ал Тани изрази интерес за енергийната стратегия на България и поиска да предоставим на Катар подробна информация за параметрите на проекта за 7 блок на АЕЦ Козлодуй

Катар проявява интерес за инвестиции в 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй". Заявката дойде от шейх Хамад бин Халифа Ал Тани след среща с премиера Бойко Борисов - и месец и половина след съмненията на правителството в досегашния основен кандидат за инвеститор на бъдещия реактор - „Уестингхаус".

Борисов е обяснил в Катар, че България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала, както и че първите 4 реактора бяха затворени при преговорите за присъединяване към Европейския съюз. В предишния мандат на ГЕРБ парламентът закри проекта АЕЦ „Белене", а правителството обяви план за строителство на реактор от последно поколение в Козлодуй.

В Катар Борисов е изтъкнал, че там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което според него дава предимство да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици, съобщават от правителствената информационна служба.

Според премиера бъдещият реактор ще помогне да бъдат бъдат задоволени енергийните нужди на страната и успоредно с това ще се покрият най-високите екологични критерии.

Борисов е обяснил още, че страната има подписано споразумение с американската компания „Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента търси стратегически инвеститор.

В началото на април Борисов обяви, че предпочита американската компания като стратегически инвеститор, а не като търговец, защото страната не може да поеме заем за изграждане на нова ядрена мощност - около 7 млрд. долара.

На 31 март изтече срокът на меморандума, подписан от правителството на Пламен Орешарски, който трябваше да бъде потвърден от настоящото правителство.

Бойко Борисов и Хамад бин Халифа Ал Тани са се обединили около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между България и Катар, така и за Европейския съюз. Двамата са обсъдили и възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България, за да диверсифицираме доставките на газ.

Освен това, шейх Ал Тани прояви интерес към Тракийското съкровище и изрази желание българската изложба Епопея на Тракийските царе да бъде представена в Катар след Лувъра в Париж.

Oще: аец белене  аец козлодуй  атомна енергетика  втечнен газ  газ  енергетика  катар  козлодуй  русия  уестингхаус  шейх ал тани 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани