Делото за фалит на КТБ е спряно | webcafe.bg
newscafe

Делото за фалит на КТБ е спряно

Webcafe.bg
24.11.2014, 08:48 (обновена 18.12.2014, 12:05)
Съд

Снимка: © SXC.hu

За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врати днес, са призовани КТБ, БНБ, Софийската градска прокуратура и Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Делото за несъстоятелност на КТБ, което трябваше да тръгне днес в Софийския градски съд, е спряно. Във Върховния административен съд още в края на седмицата бяха внесени жалби срещу отнетия лиценз на банката - от фирма "Бромак" и от вложителя Орлин Кунев, които оспорват решението на БНБ.

Съгласно Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор, припомнят от градския съд.

На 6 ноември Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ, с което започна процедура по обявяване на банката в несъстоятелност. Одитът установи, че КТБ е на "минус 3 745 313 хил. лв". От 4 декември започва изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро.

На насроченото днес съдебно заседание съдия Иво Дачев ще уведоми участниците в производството по несъстоятелност за жалбите. Това са квесторите на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ, съобщи БНР. По тяхно искане съдът конституира и двамата най-големи акционери в КТБ - фирма "Бромак" и компанията, свързвана с Оманския фонд.

Така делото за фалита на КТБ ще бъде замразено за неопределено време, докато ВАС не се произнесе по жалбите. БНБ е изпратила доклада на надзора на КТБ в Софийската градска прокуратура още на 27 октомври.

Изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро започва на 4 декември. Фондът за гарантиране на влоговете трябва да обяви днес кои са 9-те банки, които ще изплащат гарантираните депозити.

Oще: банка  бнб  ктб  лиценз  несъстоятелност  одит  съд  фалит 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани