Райфайзенбанк прави картите си безконтактни | webcafe.bg
newscafe

Райфайзенбанк прави картите си безконтактни

Webcafe.bg
25.06.2015, 12:39 (обновена 25.06.2015, 14:05)
РайКАРТ Фикс

Снимка: © Райфайзен

Безконтанкото плащане дава възможност да не въвеждате ПИН код за покупки под 25 лв

Райфайзенбанк България от следващия месец започва да издава всичките си карти с NFC чип, който ще позволи на клиентите на банката да се разплащат безконтактно. Това обявиха Ани Ангилеова, Изпълнителен директор "Банкиране на дребно" и Мариела Атанасова, Директор на дирекция "Индивидуално банкиране" на закуска с журналисти. Те представиха и новата карта РайКАРТ Фикс, която ще е първата, която ще използва технологията.

Подмяната на картите ще започне от следващия месец, като с всяка нова карта на банката ще може да се плаща безконтактно. Подмяната на стара карта ще бъде безплатна за настоящите им клиенти, а изтичащите карти ше бъдат подменени автоматично.

Банката ще поднови и всичките си 9500 ПОС терминала в страната, с такива, които приемат безконтактно плащане, покривайки изискването на картовите организации до края на 2017-та година всички постерминали да поддържат безконтактно плащане. От 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за безконтактни плащания, като в момента едва 20% от картите на всички банки могат да ползват услугата.

Едно от основните предимства на безконтактното плащане е, че за ниски суми, не е необходимо да се въвежда ПИН код. В България всички покупки до 25 лв, могат да бъдат платени само с допиране на картата до ПОС терминала. Така плащането на ежедневни покупки отнема само секунди.

Райфайзенбанк пуска и нов картов продукт - безконтактна револвираща кредитна карта РайКАРТ Фикс с логото на MasterCard. Новото при нея е, че минималната погасителна вноска е фиксирана сума, зависеща от кредитния лимит. Тоест, ако например кредитният лимит е до 1000 лв., минималната месечна сума, която трябва да се погасява е 20 лв.

Нейни предимства са, че клиентът получава sms или e-mail известие за всяка плащане, дори и за неуспешните опити, което повишава сигурността й. Ползвателите й могат да погасят задълженията си и чрез директен дебит дори и от сметка в друга българска банка. Освен това до края на годината, с картата може да се тегли от всякакви банкомати в страната и в чужбина без такса.

Банката, която тази година чества 20 години присъствие на българския пазар, коментира пускането на новата карта със статистика, която показва, че кредитните карти не са достатъчно развити в страната. Статистически, средно всеки българин разполага с дебитна карта, докато едва един на седем, разполага с кредитна такава. За Европейския съюз, средно всеки втори разполага с кредитна карта, докато в САЩ всеки човек ползва по три кредитни карти и една дебитна.

Oще: nfc  безконтактна visa  безконтактни карти  безконтактно плащане  кредитни карти  райкарт  райкарт фикс  райфайзен  райфайзенбанк 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани