Пенсионните фондове срещу спекулациите за рискове в системата | webcafe.bg
newscafe

Пенсионните фондове срещу спекулациите за рискове в системата

Webcafe.bg
09.02.2015, 20:27 (обновена 09.02.2015, 20:44)
бюджет

Позицията е подписана от председателя на БАДДПО Никола Абаджиев и от всички директори на деветте пенсионните фондове, членуващи в организацията.

Едностранчивите позиции по адрес на регулаторната дейност в областта на допълнителното пенсионно осигуряване допринасят за уронване на доверието и стабилността на цялата пенсионна система - това заявяват членовете на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) в обща декларация.

Поводът за позицията са медийни публикации за инвестиции в свързани лица в някои от участниците на пазара.

От Асоциацията декларират, че всички пенсионни дружества изпълняват дейността си по закон, а инвестициите им са обект на ежедневен конртол от страна на Комисията за финансов надзор чрез сравняване на отчети, представяни от пенсионните дружества, банките-попечители и от Централния депозитар.

"Публикуването на анализи по частични данни за портфейлите на управляваните пенсионни фондове, извадени от контекста на целия портфейл на съответния пенсионен фонд биха могли да създадат грешно и недостоверно впечатление за общите характеристики на портфейла, като географска и браншова диверсификация, разпределение на риска по кредитни рейтинги, валутна структура и др.", се казва в позицията на пенсионните фондове.

От БАДДПО считат, че умишлено се създава мнение в широката общественост за системни нарушения в работата на пенсионносигурителните дружества, КФН и опосредствано на банките попечители и уронване на авторитета им.

"Вместо повдигането на дискусия и предприемането на мерки в посока на адекватна риск-регулация и определяне на допустими стойности за риск на ниво портфейл, сме свидетели на атаки и интерпретации, далеч надхвърлящи професионалния подход", заявяват от организацията.

Дружествата протестират и срещу разпространяването в медиите на писмото на четири пенсионни фонда до КФН, БНБ и МФ със съмнения за пазарни манипулации. Писмото стана обект на дебат по време на изслушването в Комисията по бюджет и финанси на председателя на КФН Стоян Мавродиев на 29 януари.

"Считаме, че безконтролното разпространение на това писмо и подмяната на тезите заложени в него се използват като инструмент за личностни нападки в рамките на известни вече за цялото общество конфликти и за политически игри, на което категорично се противопоставяме", заявяват от БАДДПО.

Позицията е подписана от председателя на БАДДПО Никола Абаджиев и от всички директори на деветте пенсионните фондове, членуващи в организацията.

Oще: баддпо  декларация  инвестиции в свързани лица  комисия за финансов надзор  кфн  никола абаджиев  пенсии  пенсионна система  пенсионни фондове  портфейл  регулация  риск  свързани лица  стоян мавродиев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани