Световната банка: ДДС върху лекарствата в България е твърде висок | webcafe.bg
newscafe

Световната банка: ДДС върху лекарствата в България е твърде висок

Webcafe.bg
24.08.2015, 11:51 (обновена 24.08.2015, 11:56)
лекарства

Пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти

ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това препоръчва Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас.

Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Сред другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна, съобщи "Сега".

В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко. "Следва да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа", препоръчват експертите.

Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства, мотивират се те.

От здравното министерство не коментираха тази част от доклада. През 2012 г. в България около 6.3 млрд. лв. са били изразходвани за здравеопазване, като едва 51% от тях са публични разходи. Останалата част са частни разходи на пациентите.

Oще: ддс  здравеопазване  лекарства  медикаменти  световна банка  ставка 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани