Автогол с нови данъци в Бюджет 2016 | webcafe.bg
newscafe

Автогол с нови данъци в Бюджет 2016

Webcafe.bg
14.09.2015, 19:21 (обновена 14.09.2015, 19:56)
Владислав Горанов

Снимка: © Webcafe.bg

Министерството на финансите на Владислав Горанов предложи пакет от промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които ще доведат до повишаване на данъците

Финансовият екип на ГЕРБ възнамерява да пълни Бюджет'2016 с допълнителни данъци и с опит за налагане на "данък смартфон".

Това се вижда от проекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, изработен от Министерството на финансите.

Документът се намира в портала за обществени консултации, като срокът за обсъждане и коментари е до 26 септември 2015 г.

"Обещахме ви по-високи данъци"

Един от основните елементи на проекта е въвеждането на допълнителен данък върху доходите на физическите лица в размер до 2% от месечната данъчна основа, който ще влиза в общинския бюджет по местоживеене.

Идеята беше залегнала в предизборната програма на ГЕРБ от 2014 г.

Ставката ще се определя с решение на Общинския съвет, като е предвидено тя да бъде в диапазон от 0 до 2 на сто - т.е. общината има право на избор дали да облага жителите си или не.

"Разширяването на приходната база на общините ще създаде възможност за повишаване на ефективността, по-пълно съобразяване с местните потребности и предоставяне на повече и по-качествени услуги на населението", пише в мотивите към законопроекта на МФ.

С предоставянето на новия приходоизточник следва да се повиши отговорността на местните власти за по-ефективно и ефикасно изразходване на средствата при спазване на засилена финансова дисциплина, ясно дефинирани приоритети и недопускане на просрочени задължения и вземания, допълват оттам.

Как да изгониш данъкоплатеца с един ход

Мярката ще даде възможност за допълнителни приходи в общинските бюджети, но всъщност ще обезсмисли "плоския" данък, чийто размер от 10% си остава непроменен и през следващата година.

Даването на възможност всяка община сама да определя ставката може да доведе до затруднения при планирането на средствата за работни заплати и други разходи за труд в бизнеса.

Идеята съдържа и вътрешно заложен риск от неизпълнение, доколкото изборът за увеличение на данъка остава в общинските съвети. Физическите лица лесно могат да променят адресната си регистрация на територията на община, предпочела да въведе нулева данъчна ставка.

Така - вместо да увеличат собствените си приходи, по-малките общини рискуват да "изгонят" работоспособното си население.

Данък "Смартфон"

Не по-малко спорно е друго предложение в пакета данъчни промени на Министерството на финансите, което прави опит да реши проблема със злоупотребите с данъчен кредит за служебни стоки или услуги.

Законопроектът задължава всички фирми да декларират начина на ползване на служебната техника на стойност над 700 лева, за която им е приспаднато ДДС - автомобили, компютри, лаптопи, смартфони от по-висок клас и др. или интернет-достъп, ток, вода и други режийни разходи в офиси.

В случай че те се използват едновременно за целите на бизнеса, но и за лични нужди, "данъчната основа на използваните стоки или услуги ще се разпределя пропорционално на степента на използването им за цели, различни от икономическата дейност.

Всяка недекларирана стока или услуга ще бъде отчитана като ползвана единствено за лични нужди - т.е. собственикът на фирмата ще се принуди да плати данък за всички изминали данъчни периоди, считано от момента на придобиване.

Крайният срок за деклариране е посочен до 29 февруари 2016 г., като декларацията ще се подава по електронен път в НАП преди започване на използването на стока или услугата за цели, различни от икономическата дейност на лицето.

Амортизирай това

Принципът зад мярката предполага ограничаване на злоупотребите с данъчен кредит през фирмени разходи (например, неплащането на данък за личен автомобил, който се води закупен за служебни нужди). Доколко подобна мярка ще доведе до масов положителен резултат, обаче, е твърде спорно.

Идеята може да се възприеме като наказателен удар срещу всички лица, които работят от дома си и ползват служебната си техника постоянно поради естеството на дистанционната работа.

От друга страна, държавата не предоставя реципрочна възможност - например, за данъчен кредит на работниците, които масово ползват личната си техника (телефони, компютри, мебели и т.н.) за служебни цели от дома.

Проблемен е и въпросът със сроковете на амортизация на техниката, които при компютрите и софтуера достигат до 2 години - период, който често се оказва прекалено дълъг за новите технологии.

Законопроектът все още е на фаза обществено обсъждане, като тепърва предстои да мине през одобрение на Министерски съвет и да влезе в Народното събрание.

Oще: амртизация  владислав горанов  данък върху доходите на физическите лица  министерство на финансите  община  общински бюджети  общински съвети  по-високи данъци  служебна техника 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

5 saturass | 18.09.201506:48

"Обещахме ви по-високи данъци" - голяма простотия, когато страната е в икономическа криза вместо да се създават нови работни места и от там дори от по-ниски данъци ще пълнят бюджета - те увеличават данъчната тежест вместо да я намалят, имам чувството че съвсем умишлено и целенасочено от доста години ''демокрация'' се стараят да ни насочат/ориентират да се изнасяме към друга държава... то резултата е вече доста осезаем за съжаление
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

4 Vladimir Pavlov | 15.09.201522:13

Не, защото цената на чаша вода не надхвърля 700лв, освен ако не ползвате някоя по специална...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2015, 11:39

3 Endymion | 15.09.201514:09

Днес възнамерявам да изпия чаша вода в офиса след приключване на работното време. Тъй като сметката за вода е разход на фирмата и ни връщат ДДС, трябва ли да декларирам този факт пред НАП?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

2 Stanimir Popov | 15.09.201512:07

И пак за ГЕРП, нали?
Даже, побързайте още на Кметските да дадете гласа си за Данчето Фандъкова, че след 4 години да срине София от псевдореомнти (преди следващите кметски, нали)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 14.09.201520:05

Пак ходете да гласувате.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани