Министерството на финансите ревизира спорните пенсионни промени | webcafe.bg
newscafe

МФ ревизира спорните пенсионни промени

Webcafe.bg
23.01.2015, 16:53 (обновена 23.01.2015, 17:00)
Народното събрание

Вноската за втора пенсия ще отива в Сребърния фонд

Министерството на финансите публикува проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда правото на многократен избор между държавата и частните фондове при втората вноска за пенсия.

Какво предлага Министерството на финансите?

Една от най-сериозните критики срещу реформата на Горанов беше първоначалната заявка за еднократно право на избор за втората пенсия на осигурените лица.

Месец след приемането на спорните промени, Министерството на финансите се отказва от тази идея и предлага възможност за многократно прехвърляне на личната партида от частния фонд към държавата и обратно.

Според проекта партидата няма да влиза директно в бюджета на държавното обществено осигуряване, а ще се натрупва в Сребърния фонд.

Промяната на избора може да става веднъж на 1 година.

Финансовият министър се е отказал и от идеята си за автоматично прехвърляне в държавния фонд за всички млади пълнолетни лица, които тепърва започват да се осигуряват, в случай че не направят избора си до 1 година. По новия проект - за тях ще продължат да действат правилата, които действаха до 31 декември 2014 г.

Промените са публикувани на сайта на Министерството на финансите, като основа за дебат по предстоящата реформа на пенсионната система, която трябва да бъде приета в окончателен вид до края на м. март 2015 г.

Какво печели Сребърният фонд?

Сребърният фонд е създаден, за да гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система. В него влизат приходите от приватизация и концесионни такси, 25% от бюджетния излишък (в случай че има такъв), и други средства, които се определят по закон.

Законът позволява парите да се инвестират под формата на депозити в БНБ, депозити в търговски банки (не повече от 20%), в акции на дружества емитенти от ЕС (до 70%) или трети държави (до 30%), в облигации или други дългови ценни книжа (до 30%) и т.н.

Според последната справка на Министерството на финансите, обаче, почти 100% от средствата във фонда (2,445 млрд. лева) се държат в БНБ, което не носи доходност за спестяванията.

Защо се наложи ревизията?

Промените засягат всички лица, родени след 31 декември 1959 г., които автоматично внасят част (5% от общо 17,8%) от пенсионната си вноска в частен фонд.

"Вторият стълб" на системата обаче беше отменен от Народното събрание в края на 2014 г., по настояване на финансовия министър Владислав Горанов с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Лидер", въпреки недоволството на трите коалиционни партньори в управляващото мнозинство.

Отмяната на задължителното допълнително пенсионно осигуряване предизвика остри реакции, включително предупреждение от омбудсмана, че текстовете ще бъдат атакувани с жалба пред Конституционния съд, ако не бъдат прецизирани в дебат с всички засегнати страни.

 

Oще: владислав горанов  втора пенсия  втори стълб  герб  министерство на финансите  пенсии  пенсионни фондове  сребърен фонд  частен пенсионен фонд 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани