Появи се неруски инвеститор за АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Появи се неруски инвеститор за АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
07.01.2015, 17:56 (обновена 07.01.2015, 18:14)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Поне три първи копки са правени за АЕЦ "Белене". Там има само готова площадка, а Бойко Борисов я определяше като гьол

Нов инвестиционен интерес е заявен към спрения проект АЕЦ Белене. В Министерския съвет е получено писмо за закупуване на проекта от неруски инвеститор, който иска да започне преговори с правителството, съобщи в Плевен бившият вътрешен министър Румен Петков, част от коалиционния партньор АБВ.

Неотдавна и енергийният експерт Атанас Тасев обяви, че има такава заявка. АЕЦ „Белене" бе част от т.нар. Голям енергиен шлем на президента Георги Първанов, заедно останалите руски проекти у нас - газопровода „Южен поток" и петролопровода „Бургас - Александруполис".

В предишния мандат на ГЕРБ проектът за втора атомна бе спрян - това стана с решение на Народното събрание през февруари 2013 г.q което се препоръчва изграждане на VII реактор в АЕЦ "Козлодуй". През януари с.г. се проведе и референдум по темата.

В парламентарна група на АБВ ще обсъдят питане към министъра на енергетиката или към министър-председателя - какво е конкретното съдържание на постъпилото искане и какво е отношението на българската държава към него.

Срокът на оценката за въздействие на околната среда е изтекъл, припомни Петков, което е известно и на инвеститора. „Ако не започнем изграждането на АЕЦ „Белене", в близките 20 г. България ще изчезне от картата на света сред държавите, използващи атомна енергия за мирни цели", твърди Петков.

Инвеститорът не настоява за държавна гаранция за финансовите ресурси (какъвто е случаят с „Уестингхаус"), както и че не държи на договор за изкупуване на произведената енергия от държавата. Кандидатът изразява готовност да работи по вече утвърдения проект за АЕЦ "Белене".

„Правителството трябва по най-бърз начин да покани инвеститора, да направи проучвания за състоянието на бизнеса му, да потърси гаранции за произхода на капиталите му", смята Румен Петков.

Oще: абв  аец  аец белене  атомна централа  георги първанов  голям шлем  румен петков 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.07.2014, 10:58

1 Panny Lane.100005238486049 | 08.01.201509:01

И на слепите вече им е ясно, че герб води антибългарска и протурска политика. Няма да приемат и този проект, защото после след 20 години кой ще купува ток от турските централи? За газа вече е ясно - герб уреди да си го купуваме от Турция.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани