Горанов даде заден за магистратските заплати | webcafe.bg
newscafe

Горанов даде заден за магистратските заплати

Webcafe.bg
29.10.2015, 18:49 (обновена 29.10.2015, 18:50)
министърът на финансите владислав горанов защитава искането за ратификация на договора за 8 млрд. евро дълг пред парламента

Снимка: © parliament.bg

Предложената от Горанов редакция предизвика вълна от недоволство в цялата съдебна система

Финансовият министър Владислав Горанов се отказа от предложението си за начина, по който да се формират заплатите на съдебната власт.

В понеделник излезе проектът за закон за държавния бюджет за 2016 г. В него, с преходна разпоредба, Горанов предложи изменения, който предвиждаха основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност да се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на страната.

Предложената редакция предизвика вълна от недоволство в цялата съдебна система, стигна се и до заплахи с протест. Това бе и един от аргументите председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, представляващата ВСС Соня Найденова, шефът на Бюджетната комисия Димитър Узунов и главният инспектор Теодора Точкова да се срещнат днес с финансовия министър.

„Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения е неприемлива. За уволетворение мога да кажа, че министър Горанов възприе тази теза, заяви, че е доста спорна от гледна точка на съответствие на неговото предложение с конституцията и няма да доведе до конкретни финансови облекчения върху общия бюджет на държавата бюджета", каза Соня Найденова.

Oще: бюджет  владислав горанов  всс  заплати  магистрати  проект  съдебна власт 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.