Плевнелиев наложи вето на закона за военното разузнаване | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев наложи вето на закона за военното разузнаване

Webcafe.bg
15.10.2015, 14:30 (обновена 15.10.2015, 14:39)
Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към Народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Причината за наложеното вето е стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба "Военна информация"

Държавният глава Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за военното разузнаване, приет от Народното събрание на 1 октомври 2015 г.

"Приветствам политическата воля на народните представители, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурнос. Това показва национална отговорност по въпросите на сигурността и отбраната на страната", пише в мотивите на президента.

Причината за наложеното вето е стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба "Военна информация".

Шефът на службата Йордан Бакалов подаде оставка, след като на 1 октомври парламентът прие промени в закона, според които той е негоден за поста, тъй като не е военен. Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката до произнасянето на президента.

"Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност", пише още в мотивите на Плевнелиев да върне закона.

По думите му, на Служба „Военна информация" са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност. Една от основните задачи на Службата е добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация, необходима както за отбраната на страната, така и за защита на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

В съвременната динамична и сложна външна среда за сигурност рисковете и заплахите рядко имат класически военен характер, смята президентът.

Той изтъква, че кръгът на дейност на Службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Премиерът Бойко Борисов също призова Плевнелиев да ревизира спорния законопроект. Законът трябваше да влезе в сила от 1 ноември.

Oще: вето  военна информация  военно разузнаване  закон  йордан бакалов  президент  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

1 bludniq_sin | 15.10.201514:46

Малоумник!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани