Лимит на привилегиите за почетните консули | webcafe.bg
newscafe

Лимит на привилегиите за почетните консули

Webcafe
11.03.2016, 15:44 (обновена 11.03.2016, 16:06)
Бойко Борисов

"На почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз..."

Външно министерство ще разработи предложения за ограничаване на привилегиите на почетните консули на чужди държави в България.

Това става ясно от стенограма от последното заседание на Министерски съвет, на което премиерът Бойко Борисов повдига темата заради "действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговарят на статута им".

"На почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не. Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено", казва Бойко Борисов.

От стенограмата не става ясно какъв е инцидентът, в който е участвал почетен консул на чужда страна.

Министър Даниел Митов коментира, че същият въпрос е поставян и от други министри, поради което в МВнР вече е създадена работна група за промяна на правилата, по които работят почетните консули..

Почетният консул е длъжност, уредена в Закона за дипломатическата служба.

За да бъде назначен български гражданин за почетен консул на друга държава, той трябва да бъде предложен от чуждестранната държавна институция, а Министерски съвет да приеме решение за даване на съгласие.

Лицето, което заема поста, се ползва от дипломатическа карта на МВнР.

Почетните консули имат право да се ползват от улесненията, привилегиите и имунитетите, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения, да събират такси за консулска дейност, включително и да си възстановяват ДДС за консулските услуги.

Oще: бойко борисов  виенската конвенция  даниел митов  ддс  дипломатичека карта на мвнр  дипломатическа служба  ескорт  закон за дипломатическата служба  как се назначава почетен консул  мвнр  министерски съвет  министерство на външните работи  почетен консул  почетни консули в българия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани