Русия не очаква финансови претенции за спирането на "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Русия не очаква финансови претенции за спирането на "Южен поток"

Webcafe.bg, по БГНЕС, РИА "Новости"
22.12.2014, 09:31 (обновена 22.12.2014, 09:50)
Южен поток

Снимка: © Газпром

Направените инвестиции ще бъдат използвани за строителството на тръбопровода по новия маршрут през Турция

Спирането на "Южен поток" е премислено решение, казва руският енергиен министър Александър Новак в интервю за руското издание "Комерсант". По думите му подобно решение не може да бъде взето спонтанно и зависи също от позицията на другата страна и нейната готовност да изгради алтернативен маршрут. Тази тема е била включена и в преговорите с Турция.

"Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на "Южен поток", заявява Новак.

"Русия разбира, че страните, през територията на които трябваше да премине газопроводът, разчитаха на инвестиционния проект, създаването на работни места, увеличаване на приходите от данъци. Но да се реализира проект, когато за него няма разрешение, е невъзможно. По междуправителствените договори, които бяха подписани през 2008-2009 г., тече юридически анализ", каза Новак и добави, че в споразуменията не са договорени финансови претенции.

Що се отнася до целия договорен комплекс по проекта, трябва да се разглежда всеки отделен случай. "Ако се е създавало съвместна компания, главно при съотношение 51% за "Газпром" и 49% за местната компания, трябва да се гледа, кой какви вноски е направил и какви разходи са били осъществени, включително за покупката на терени, за проектни дейности и т.н.", каза министърът.

"Като цяло това не са големи разходи, които най-често са били финансирани от "Газпром". Преди всичко те са засягали разширяване на пропусквателната способност газовата мрежа на руска територия, строителството на морската част и закупуването на тръби. Предварително тези разходи няма да се отписват, защото при всички случаи направените инвестиции ще бъдат използвани за строителството на тръбопровода по новия маршрут през Турция", подчерта Новак.

Oще: александър новак  газ  газопровод  газпром  енергетика  москва  русия  спиране на южен поток  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани