РБ предлага импийчмънт на главните прокурори | webcafe.bg
newscafe

РБ предлага импийчмънт на главните прокурори

Webcafe.bg
14.05.2015, 14:45 (обновена 14.05.2015, 14:58)
димитър делчев, депутат от реформаторския блок

Снимка: © https://www.facebook.com/pages/Димитър-Делчев

Димитър Делчев от РБ защити предложението Народното събрание да може да уволнява главния прокурор с предложение до президента

Депутатите от Реформаторския блок ще предложат проект за конституционна промяна, която да въведе възможност за отстраняване от длъжност на главния прокурор. Това обяви депутатът Димитър Делчев (РБ, "България на гражданите").

Според проекта на Реформаторите обвинител No.1 ще бъде отстраняван при "системно нарушение на конституцията и законите, и при уронване на престижа на съдебната власт".

Реформаторите предлагат инициативата за сваляне на главния прокурор да идва от Народното събрание при наличие на мнозинство от 2/3, предложението да минава през Висшия съдебен съвет, а решението да се взема от президента.

Предложението е това да влезе в сила от следващия мандат на главния прокурор.

Проектът на реформаторите ще бъде внесен като отделно предложение към текстовете за промяна на конституцията, засягащи структурата на Висшия съдебен съвет, които се подготвят от ГЕРБ.

Подобен проект, обаче, е предварително обречен на неуспех, защото влиза в противоречие с решението на Конституционния съд от 2003 г., който обяви за противоконституционни намеренията за промяна в начина на назначение на председателите на ВАС, ВКС и главния прокурор заради нарушаването на разделението на властите.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 14.05.201517:04

Нещо идеята квалифицирано решение на народното събрание да минава за одобрение през Висшия съдебен съвет ми се струва абсурдна.
   

оценка

+0 -0