Бавен напредък и неефективност отчита докладът на ЕК | webcafe.bg
newscafe

Бавен напредък и неефективност отчита докладът на ЕК

Webcafe.bg, по Mediapool
27.01.2015, 19:15 (обновена 27.01.2015, 19:20)
Европейска комисия

Цитирани са и няколко международни изследвания, според които България традиционно остава на дъното в европейските класации по ниво на противодействието на корупцията, която се смята за основна пречка за външни инвестиции.

Остри критики към Висшия съдебен съвет отправя в новия си доклад Европейската комисия. Докладът показва, че действията на българските власти срещу корупцията остават хаотични и неефективни, съобщава Mediapool.

"Макар вече да съществуват инспекторати към министерствата, за да се демонстрира по-добър контрол, липсата на централизирана структура или общи ориентири провокират некоординирани действия от тяхна страна", се казва в политическата част на доклада.

ЕК оправя критики и към антикорупционното звено БОРКОР, като според доклада постигнатите резултати не са пропорционални на разходите му.

"Един от най-загадъчните аспекти на българската антикорупционна институционална структура е БОРКОР.Това аналитично звено е създадено от МС и в продължение на няколко години ползва голям персонал и финансови ресурси", пише в проекта на доклада.

"Ефективното съдебно преследване и окончателните присъди са централни за правилността на всяка стратегия за борба с корупцията. Окончателните присъди по дела, свързани с корупция обаче, са много малко, въпреки мащаба на проблема", констатира докладът на Европейската комисия, като положително се оценява увеличението на разследванията по такива случаи, посочва Mediapool.

"Моделът на специализирани структури за борба с корупцията изглежда дава някои начални резултати, но тестът ще дойде с повече случаи на високо равнище и развитие на оперативния капацитет. Също така ще бъде важно структурните промени в ДАНС да не подкопават ефективността на тази дейност", пише в доклада.

ЕК отчита остра нужда от промени в Наказателния кодекс по отношение на борбата с корупцията.

Експертите подчертават още, че въпреки препоръките в тази посока, включени в миналогодишния доклад, "антикорупционните усилия остават неорганизирани, без нито една институция с правомощия и автономия, позволяващи й активно да координира борбата с корупцията".

Цитирани са и няколко международни изследвания, според които България традиционно остава на дъното в европейските класации по ниво на противодействието на корупцията, която се смята за основна пречка за външни инвестиции.

Досегашният опит на проверяващите в България "показва, че съществуват сериозни пречки за ефективното разследване и наказателно преследване на корупцията, особено с участието на високопоставени длъжностни лица".

Авторите му все пак отбелязват, че от данните, предоставени на ЕК от прокуратурата, се забелязва"известно развитие" по отношение на разследването на новите случаи на корупция или внесените в съда, а като примери се извеждат образуваните досъдебни производства срещу член на парламента, заместник-министър, заместник- управител на БНБ, четири общински кметове, шестима заместник-кметове, двама областни управители и други. Като предадени на съд пък са посочени бившият главен секретар на МС Росен Желязков и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Еврокомисията отчита и намаляване на случаите, в които съдилищата връщат на прокуратурата обвинителни актове заради допуснати съществени процесуални нарушения, "въпреки че делът им остава висок".

"Въпреки това, общата картина остава непроменена", констатира докладът.

Изчезването на тефтерите на Златанов попада в доклада, като експертите посочват, че създаването на Комисията по конфликт на интереси е било иновативна стъпка, но институцията е въвлечена в скандал, а нейният председател - арестуван и обвинен в длъжностно престъпление.

В частта, посветена на борбата с организираната престъпност, авторите на доклада отбелязват "последните нашумели случаи на публични стрелби", като знак към управляващите, че проблемите в тази област продължават да се сериозни.

Приетият под натиск от Брюксел през 2013 г. Закон за отнемане на незаконно придобито имущество се разглежда като положителна стъпка, но наред с това е отбелязано, че действията по него "все още не изглеждат достатъчно целенасочени срещу организирани престъпни групи".

По отношение на поредната реформа на ДАНС, която предвижда връщането на антимафиотите от ГДБОП в състава на вътрешното министерство, от ЕК отбелязват, че съществува риск от "ненужна нестабилност". Отбелязано е обаче, че ресорните министри в новия кабинет "Борисов" "са изразили решимост да сведе до минимум този срив".

Докладът на Европейската комисия ще бъде официално представен в сряда.

Oще: доклад на европейската комисия  доклад на ек  евективност  европейска комисия  ек  ес  зависимости  законодателна инициатива  корупция  наказателен кодекс  правосъдие  разследване  съд  съдебна система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.