Проверка по твърденията на Цветан Василев има, разследване срещу Бойко Борисов - не | webcafe.bg
newscafe

Проверка по твърденията на Цветан Василев има, разследване срещу Бойко Борисов - не

Webcafe
23.11.2016, 14:59 (обновена 23.11.2016, 15:23)
цветан василев

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че държавното обвинение разследва "голяма част от обстоятелствата" от интервюто на Цветан Василев в BiT от 20 ноември.

Тя обаче категорично отрече да се води разследване срещу министър-председателя Бойко Борисов, който беше един от "главните герои" в твърденията на Василев за корупция на високо ниво.

"Голяма част от обстоятелствата са част от разследването и по тях се събират доказателства от Специализираната прокуратура по делото КТБ. Тези сделки наистина са част от разследването", каза Арнаудова.

По думите й - единственото ново обстоятелство, което досега не е било разследвано, е твърдението на Цветан Василев, че научил от енергийния бизнесмен Богомил Манчев за преразпределение на пари по консултантския договор за АЕЦ "Белене" към "Банкя" (имайки предвид правителствената резиденция).

"Затова Богомил Манчев беше разпитан във вторник от прокурорите, които провеждат делото по "Белене", и впрочем той отрече тези твърдения", каза говорителят на Цацаров.

Румяна Арнаудова заяви, че не й е известно прокурорите по делото КТБ да имат намерения да разпитват Бойко Борисов.

"Премиерът не се разследва за търговия с влияние, не ми приписвайте неверни твърдения", каза тя на директен въпрос от журналисти дали се готви обвинение за Борисов.

"Цветан Василев би могъл да даде показания, ако дойде в качеството на обвиняем. По делото КТБ не се е спирало да се работи, продължават процесуално-следствените действия. Делото ще влезе с обвинителен акт в съда. Очаква се той да бъде в обем от 35 000 страници", каза Румяна Арнаудова.

Какво твърди Цветан Василев?

В последното си интервю той посочва, че бизнесменът Александър Сталийски е действал като "човека на Борисов за всичко" по време на първото му управление между 2009 и 2013 г.

Според неговите твърдения, натискът е започнал през 2010 г. след подаването на сигнал до ЕК за нерегламентирана държавна помощ за КТБ. Цветан Василев твърди, че зад този сигнал стояла и Кристалина Георгиева, току-що избрана за еврокомисар.

Тогава в разговори със Сталийски и Борисов бил "подканен да се лиши от нещо".

Той твърди, че от 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици в авиоремонтния завод „Авионамс" и на военния „Дунарит", финансирани от КТБ. Василев твърди, че е прехвърлил безвъзмездно дялове за 43 млн. лева на фирми, свързани със Сталийски. Впоследствие те са получили и 6 млн. лв. дивидент.

Банкерът намеси името на Александър Сталийски и в източването на пари от ТВ7 заради неизгоден договор за наем, сключен от тогавашния директор на телевизията Николай Бареков.

Сталийски беше лицето с най-голяма сделка за цесия на лична сметка след затварянето на КТБ през 2014 г. Той е съобщил за прехвърляне на вземания в размер на 20 071 000 лева и още 3 270 336 евро. Съпругата му Виолета Сечкова е направила цесия за малко над 9,9 милиона лева и още 1 636 068 евро.

Цветан Василев цитира и свой разговор с енергийния бизнесмен Богомил Манчев, който споделял пред него, че "половината от плащанията (по договора за АЕЦ Белене) към „Парсънс", респективно „Риск инженеринг" или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на „Котараците" на Бояна".

Заради този договор в момента прокуратурата разследва бившия енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев.

Цветан Василев беше обвинен задочно в ръководство на организирана престъпна група за източването на Корпоративна търговска банка. От 2014 г. банкерът живее в Белград, където му е взета мярка за неотклонение "подписка".

Премиерът Бойко Борисов вече се закани да заведе дело за клевета заради твърденията на банкера.

Oще: александър сталийски  богомил манчев  бойко борисов  делото ктб  делян пеевски  корпоративна търговска банка  ктб  прокуратура  румяна арнаудова  специализирана прокуратура  фалитът на ктб  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.