Петър Москов порица работата на Фонда за лечение на деца | webcafe.bg
newscafe

Петър Москов порица работата на Фонда за лечение на деца

Webcafe
21.06.2016, 11:54 (обновена 21.06.2016, 12:32)
министърът на здравеопазването петър москов в народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Министърът коментира и разкритията за търговия с пациенти, които биват транспортирани в определени болници.

Министърът на здравеопазването Петър Москов разкритикува организацията на работа във Фонда за лечение на деца досега. Според него новото ръководство работи по ясни и прозрачни процедури, докато преди процедурите и начинът на отчетност са изкривени.

„Досега в този фонд нямаше деловодство. Т.е. в момента, когато постъпва искане за определено дете, то не влиза в деловодна система, в която да има ясна проследимост за това, какво се случва след постъпването на искането. Има преписки, постъпили през месец ноември 2015 г. и все още не са получили своето становище", каза Москов пред БНТ.

По думите му това, което ще последва след влизането в сила на новия устройствен правилник на Фонда, е времето за получаване на експертно становище по всеки постъпил случай да бъде сведено до 10 дни. Целта е да има ясна информационна система, в която всеки родител да може да проследи документацията, касаеща неговото дете.

"Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник, и аз, и директорът на Фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него", каза Москов.

Министърът коментира и разкритията за търговия с пациенти, които биват транспортирани в определени болници. Той посочи, че по негова заповед е направена група, начело със зам.-министър Ваньо Шарков, а всяка една линейка има GPS система, вързана със съответния център.

„В рамките на тази седмица ще бъдат проследени всички по GPS сигналите, т.е. откъде тръгва линейката, къде отива, с какво страдание е пациентът, и ако има някакви отклонения, които доказват злоупотреби и за това директорът на съответното ЦСМ или филиал, не е взел съответните мерки, тези хора ще бъдат санкционирани. Това, което аз знам по тази тема е, че такива неща са по-скоро изключения, но когато излезе окончателният доклад, аз ще го представя и на Вас, и на колегите Ви, които започнаха това разследване", каза Москов.

Oще: болници  болнични заведения  бърза помощ  деца  здраве  здравеопазване  лекари  лекарства  линейки  медицина  министерство на здравеопазването  москов  петър москов  спешна помощ  фонд  фонд за лечение на деца 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани