Миков взе предпазливо страната на Доган | webcafe.bg
newscafe

Миков взе предпазливо страната на Доган

Webcafe.bg, Focus
05.01.2016, 15:50 (обновена 05.01.2016, 16:01)
михаил миков

Снимка: © webcafe.bg

Лидерът на БСП заяви на пресконференция, че намира "анализът" на Доган за добър

Лидерът на БСП "Лява България" Михаил Миков заяви, че "анализът на г-н Доган е добър", по повод широкообсъжданата новогодишна реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Изказването на Миков беше направено по време на пресконферениция след първото заседание на Изпълнителното бюро на социалистическата партия след празниците.

Миков каза, че „част от констатациите" на Доган били многократно повтаряни и от БСП.

"Не си спомням политик от БСП да се е крил в посолство", отговори лидерът на БСП на въпрос на журналисти дали открива аналогия между БСП и ситуацията в ДПС. "Не си спомням такова нещо, включително в началото на прехода, когато крещяха "БСП в Сибир". Това е въпрос на морал и почтеност", добави Миков, визирайки поведението на отстранения от позицията председател на ДПС Лютви Местан, който заяви, че няколко часа е прекарал в Турското посолство в деня, в който беше гласувана неговата оставка от опасения за сигурността си.

Михаил Миков заяви, че би било нарушаване на добрия тон, ако коментира вътрешнопартийните процеси в ДПС, и трябвало да се коментира „случващото се в контекста на националната сигурност" и "в контекста на поведение на Турция, което надхвърля нормални, приятелски, добросъседски отношения".

Михаил Миков повтори тезата си, че "български политици не утвърждават националния авторитет на България". Според лидера на БСП "ДПС е зряла политическа сила, която ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България".

Той се зарече, че от БСП ще следят по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиционна партия, която защитава интересите на своите избиратели, защото за тях това било все още отворен въпрос.

"Къде стои България днес? Къде са нашите служби за сигурност", зададе риторичен въпрос Миков отново във връзка с проблемите в ДПС.

Лидерът на БСП не скри, че не е доволен от начина на отразяване на декларацията на неговата партия покрай свалянето на руския самолет. Той напомни, че парламентарната група на БСП е напуснала пленарната зала в знак на протест. "Колко от вашите медии отбелязаха позицията на БСП, когато течеше тази декларация. Оказа се след време, че това има значение. Ние също представихме декларация. ПГ напусна в знак на протест".

Соцлидерът припомни и поведението на ДПС при гласуването на декларацията за арменския геноцид. Тогава партията напусна пленарната зала по време на минутата мълчание в памет на жертвите на този геноцид.

Миков обобщи дневния ред на заседанието на БСП, като го обвърза с изказването на Ахмед Доган.

"Днес ние обсъждаме да се прави ли 7 блок, кой ще го прави, с какви пари ще го прави. Това са въпроси, които всяка политическа сила трябва да си даде, но правителството и министър-председателят са тези, които отговарят. Най-бедната страна с убийствена демографска перспектива - това са все въпроси за това, за което ме питате.

В един ЕС, който не може да види пътя, по който ще продължи. Пътят, който е общ за 28-те, а не според интересите на северните, южните или югоизточните страни. Големи въпроси, които ще бъдат дискутирани в политическите европейски семейства, в това число ПЕС, ЕНП. Какво става с либералната демокрация в Европа, когато в Полша се приемат такива закони, се постригват правомощията на конституционния съд. Това е все във връзка с коментара на изказването на г-н Доган", добави Миков.

Столетницата се захваща и с подготовката на предстоящия си конгрес, каза още той.

"Годината е особено важна за нас, защото приключваме петия четвърт век - 125 години, в които БСП е неразривно свързана с миналото, настоящето и бъдещото на страната".

Oще: ахмед доган  бсп  българия  доган  лютви местан  миков  михаил миков  национална сигурност  пг на бсп  политика  ситуация в дпс  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани