Властта поиска още правомощия за Цацаров | webcafe.bg
newscafe

Властта поиска още правомощия за Цацаров

Webcafe.bg
31.03.2015, 20:16 (обновена 31.03.2015, 20:30)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Вносители на законопроекта са Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Четин Кяазак и двама депутати от БДЦ (Стефан Кенов и Красимира Ковачка)

Законопроекти, които дават повече правомощия на главния прокурор Сотир Цацаров, внесоха Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Четин Кяазак и двама депутати от БДЦ (Стефан Кенов и Красимира Ковачка). Ако бъдат приети, промените в Гражданския процесуален кодекс и Наказателния процесуален кодекс ще дадат на прокуратурата правомощия да разваля сделки между частни лица.

Целта е да се попречи на продажбата на контролираните от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, мултиплекса "Фърст диджитал" и компанията за пийпълметрия ГАРБ, които люксембургската компания LIC33 купи за 1 евро.

Промените ще бъдат разгледани утре от правната комисия. Идеята за промените беше лансирана от премиера Бойко Борисов и срещна скоростната подкрепа на ДПС. Валери Симеонов подкрепяше идеята лично, но нямаше официална позиция на парламентарната група. Против промените се обяви Реформаторският блок.

Предлаганите разпоредби ще дадат възможност на прокуратурата не само да разваля частни сделки, но и да изземва средствата, с които ще се извършат плащанията. В изключителни случаи главният прокурор ще спира изпълнението на договори за 48 часа. Не става ясно дали тези мерки ще подлежат на съдебен контрол.

Според промените съдът трябва да уведомява прокуратурата, когато предмет на правен спор са имуществени права и законни интереси на държавата, общини или лица, поздващи се с особена закрила. Правят се промени и в Закона за съдебната власт, като там изрично се записва, че прокурорът може да започне производства по граждански дела и да участва в тях в предвидените от закона случаи. Сега има право да участва само в наказателни и административни.

Oще: бдц  герб  главен прокурор  дпс  закон  законопроект  парламент  политика  правна комисия  проектозакон  прокуратурата  прокурор  реформаторски блок  сделки между частни лица  сотир цацаров  частни сделки 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани