Председателят на ВАС влезе в спор с Румен Радев | webcafe.bg
newscafe

Председателят на ВАС влезе в спор с Румен Радев

Webcafe
14.09.2017, 10:06 (обновена 14.09.2017, 10:11)
председателят на вас георги колев

Снимка: © webcafe.bg

Георги беше един от членовете на съвета, които открито подкрепиха избрания за негов наследник Георги Чолаков. На 11 септември за кандидатурата му гласуваха 20 от 25-ма членове на ВСС.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев влезе в задочен спор с президента Румен Радев заради критиките на държавния глава към избора на наследник на Колев от отиващия си състав на ВСС.

В интервю за Нова ТВ, Румен Радев посочи, че смята за по-редно новият Висш съдебен съвет да проведе избора на един от "тримата големи" - председателя на ВАС.

"Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това. До кой момент от мандата си следващият ВСС би могъл да избере председател при наличието на различен срок на мандата  – 5 и 7 години. Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от седем години?", коментира Георги Колев преди заседанието на ВСС в четвъртък.

"Президентът има право на коментар, но и настоящият ВСС имаше пълното право да избере нов председател на ВАС", каза още той.

Колев беше един от членовете на съвета, които открито подкрепиха избрания за негов наследник Георги Чолаков. На 11 септември за кандидатурата му гласуваха 20 от 25-ма членове на ВСС.

Румен Радев обаче даде сигнал, че номинацията му няма да мине безпрепятствено през "Дондуков" 2. За да встъпи в длъжност Георги Чолаков, е нужен президентски указ.

В сряда Радев каза, че проучва внимателно въпроса и ще му бъде нужно "време за неговото решаване".

По закон президентът има право да откаже да подпише указ за назначаването на избрания главен прокурор, или на председателите на ВКС и ВАС. Ако Висшият съдебен съвет обаче му предложи повторно същия кандидат, Радев няма право да не го одобри.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани