Калфин е против местенето на пенсии в НОИ | webcafe.bg
newscafe

Калфин е против местенето на пенсии в НОИ

Webcafe.bg
18.12.2014, 12:06 (обновена 18.12.2014, 12:31)
Ивайло Калфин

Социалният министър посочи, че цялостната реформа в пенсионната система е отложена, за да се изчисти в диалог до март, за да се намери цялостно решение за пенсионната реформа

Социалният министър Ивайло Калфин отказва да прехвърли партидата си от частния пенсионен фонд, в който внася, към НОИ. По думите му прехвърлянето на парите за пенсии от частните фондове в НОИ няма да реши нито един проблем в социалната система.

Според него предложението на ГЕРБ е дошло изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата.  „Правото на избор е еднократно в посока частен фонд към солидарния. Солидарният няма лични сметки - не може после да ги върнете. НОИ ги харчи още същия месец. НОИ не инвестира, той е съвсем друг тип фонд", каза пред журналисти Калфин, който присъства на срещата в Министерство на труда в неделя, на която ГЕРБ обяви предложението си.

Социалният министър посочи, че цялостната реформа в пенсионната система е отложена, за да се изчисти в диалог до март, за да се намери цялостно решение за пенсионната реформа.

Според него трудно може да се приеме изненадващият начин, по който са били направени предложенията, отнасящи се за частните фондове и посочи, че хората трябват да имат свободата да избират.

В частните пенсионни фондове са натрупани 7.9 милиарда лева, а годишният дефицит на НОИ за пенсиите е 2 милиарда, които ежегодно се вадят от приходите в бюджета, т.е. от данъци, каза Калфин.

От 18.00 часа днес пред Министерски съвет ще се състои протест под надслов "Да кажем не на кражбата" заради решението за прехвърлянето на пари от частните фондове в НОИ.

Oще: ивайло калфин  калфин  министър на труда и социалната политика  нои  пенсии  пенсионна реформа  частни пенсионни фондове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2015, 09:06

1 globaln234 | 08.01.201509:27

Така е нищо няма да се промени, само е се разклати финансовата система
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани