Борисов форсира избора на нов подуправител на БНБ | webcafe.bg
newscafe

Борисов форсира избора на нов подуправител на БНБ

Webcafe.bg
14.01.2015, 15:51 (обновена 14.01.2015, 16:06)
Заседание в министерски съвет

Не е ясно как парламентът би могъл да изпълни искането на премиера, след като по закон няма право да прекрати предсрочно мандата на член на УС на БНБ, освен ако лицето не изпадне в несъответствие с изискванията за поста.

Незабавна смяна на подуправителя на БНБ Цветан Гунев поиска министър-председателят Бойко Борисов в първия работен ден на парламента.

"Изключително важно е парламентът да вземе решение за избиране на подуправител на БНБ. Най-важният сектор е банковият надзор, за който отговаряше Гунев, а от месеци той не е на работа", заяви Борисов пред журналисти.

Не е ясно как парламентът би могъл да изпълни искането на премиера, след като по закон няма право да прекрати предсрочно мандата на член на УС на БНБ, освен ако лицето не изпадне в несъответствие с изискванията за поста.

Цветан Гунев беше отстранен от длъжност с решение на Софийския апелативен съд на 11 декември 2014 г. Няколко месеца преди това той беше в неплатен отпуск заради разследването срещу него.

Той беше привлечен като обвиняем по разследването за източване на КТБ през юни 2014 г. в разгара на банковата криза. Още тогава БНБ определи за временно изпълняващ функциите на подуправител Нели Кордовска, главен директор на управление "Банков надзор".

Съдът прецени, че от позицията си на ръководител на "Банков надзор" Гунев би могъл да попречи на разследването. Решението беше взето, след като прокуратурата повдигна още едно обвинение срещу него - заради одобреното от него увеличаване на капитала на КТБ с 35 млн. евро, за които БНБ намери доказателства, че представляват фиктивни операции за самофинансиране на банката часове преди да обяви, че отнема лиценза на банката.

Самият подуправител на БНБ обяви, че е в ход сценарий за уволняването му от централната банка.

Фактическата невъзможност за изпълнение на задълженията за срок от 6 месеца е една от трите хипотези, при която член на УС на Българската народна банка може да бъде уволнен.

Другите две възможности са изпадане в несъответствие с изискванията за изпълнение на служебните задължения или окончателна осъдителна присъда за съществено нарушение на служебните задължения.

Освен ако обвинението на Цветан Гунев не бъде свалено, би трябвало той да изпадне в несъвместимост с поста си в БНБ на 11 юни 2015 г.

Oще: банков надзор  бнб  бойко борисов  българска народна банка  дело  ктб  мандат  народно събрание  несъвместимост  обвинение  парламент  подуправител  управителен съвет  цветан гунев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани