МВР с вътрешна проверка за нарушения по време на протестите | webcafe.bg
newscafe

МВР с вътрешна проверка за нарушения по време на протестите

Webcafe.bg
06.02.2015, 12:42 (обновена 06.02.2015, 13:08)
ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ Министър на вътрешните работи

Снимка: © Webcafe.bg

Вучков обяви, че "като гражданин" нямал съмнения, че е имало "някакви мероприятия, включително и от страна на службите" по време на протестите.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обяви, че в дирекция "Сигурност" на МВР са установени нарушения на оперативната дейност, като част от тях са свързани с използването на специални разузнавателни средства.

До момента няма наказани служители, тъй като проверката не е приключила, но вече е изпратен сигнал до Бюрото за контрол на СРС на Бойко Рашков.

От думите му не стана ясно дали те са свързани със сигнала на Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност, който твърди, че има информация за масово използване на СРС спрямо неясен брой участници в антиправителствените протести.

"Убеден съм, че по отношение на протестиращите от 14 юни 2013 година, имаше мероприятия, но дали са се състояли само в предупредителни протоколи, дали е имало експлоатирани СРС-та, на този етап не бих могъл да го твърдя със сигурност, преди пред мен да има представени писмени документи", заяви министърът на вътрешните работи.

Вучков обаче вметна, че "като гражданин" нямал съмнения, че е имало "някакви мероприятия, включително и от страна на службите".

"Вълнува ме въпросът на какво основание министър Цветлин Йовчев през есента на 2013 година пред цялото държавно ръководство на заседание на Консултативния съвет каза съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи? Това е нещо, което много ме вълнува. Вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал официален доклад данни, за които няма емпирична база", посочи Вучков.

Той обяви, че докладът от проверката за подслушване на протестиращите по сигнала на "Протестна мрежа" ще бъде представен до края на следващата седмица.

Още в мандата на служебния министър Йордан Бакалов беше извършена проверка за действията на МВР по време на протестите. През септември 2014 г. Бакалов обяви, че МВР не е "разработвало" протестиращи и че се основава на писмени декларации от всички ръководители на областни дирекции на МВР.

Тогава той направи уговорка, че самото министерство на вътрешните работи вече не разполага с техника за подслушване, която беше изнесена в Държавната агенция "Технически операции" към Министерски съвет и в ДАНС.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов коментира пред bTV, че службите за сигурност са длъжни да следят за заплахи за обществения ред.

"Не е нормално да подслушваш политическия опонент. Но е абсолютно нормално и разбираемо, когато има един такъв процес като протестите, които продължават дълго време и в тях участват десетки хиляди хора. Няма как всички да са с една мотивация, всички да имат чистото желание да премахнат едно правителство, което според тях е вредно за държавата", заяви Йорданов по-рано днес.

Oще: атанас атанасов  веселин вучков  данс  дато  мвр  министерство на вътрешните работи  подслушване  проверка  протести  протестна мрежа  специални разузнавателни средства  срс  цветлин йовчев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.