Цветан Цветков е новият шеф на Сметната палата | webcafe.bg
newscafe

Цветан Цветков е новият шеф на Сметната палата

Webcafe.bg
26.03.2015, 10:54 (обновена 26.03.2015, 11:41)
цветан цветков, новият председател на сметната палата

Снимка: © БТВ

Цветков остана единствен участник в избора за Сметната палата, след като Патриотичният фронт оттегли своя кандидат

Парламентът избра Цветан Цветков за нов председател на Сметната палата. В подкрепа на кандидатурата му, внесена от ГЕРБ и Реформаторския блок, гласуваха 146 души. Един депутат гласува против, а 21 народни представители от БСП гласуваха "въздържал се".

Цветков остана единствен кандидат за поста, след като втората номинация - на Горица Грънчарова - беше оттеглена от Патриотичния фронт.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов каза, че причината за решението е желанието "да не се превръща изборът на председател на Сметната палата в поле за политически сражения". Той подчерта, че решението е взето, въпреки че ПФ били запознати с „професионалните качества и неподкупност на г-жа Грънчарова".

От думите на Валери Симеонов стана ясно, че е постигната договорка Грънчарова да бъде назначена като заместник-председател на Цветков в Сметната палата.

Цветан Цветков работи в централната одитна инстиутция от 2006 г. насам, като е ръководил Звеното за вътрешен одит, а през 2011 г. става зам.-председател на Сметната палата.

Кариерата му е свързана с управление "Държавен финансов контрол" в Министерството на финансите до 2001 г. От 2002 г. до 2003 г. е съветник на министъра на финансите Милен Велчев по въпросите на финансовия контрол и вътрешния одит.

Цветан Цветков е един от основателите на Института на вътрешните одитори в България през 2003 г.

Изборът на ново ръководство на Сметната палата се наложи заради промяна в закона, с която ръководството се съкрати от 9 на 5 души.

Oще: валери симеонов  герб  горица грънчарова  парламент  патриотичен фронт  председател на сметната палата  пф  реформаторски блок  сметна палата  сметната палата  цветан цветков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани