МЕ прехвърли вината за комисионните по "Белене" | webcafe.bg
newscafe

МЕ прехвърли вината за комисионните по "Белене"

Webcafe
25.10.2016, 09:11 (обновена 25.10.2016, 09:30)
теменужка петкова

Снимка: © бТВ

Теменужка Петкова: "Министърът не може да следи всяка фактура на НЕК"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отхвърли обвиненията за безстопанственост срещу Делян Добрев по казуса с плащанията за консултанта "Парсънс".

Петкова показа пред бТВ копие от протоколно решение на Добрев до БЕХ от юли 2012 г., в което министърът разпорежда на холдинга-собственик на НЕК да приведе бизнес-програмата си за следващите 2 години в съответствие с решението на Министерски съвет за спиране на проекта "Белене".

Тя обаче не обясни какво е наложило забавянето на официалното разпореждане от страна на Добрев. Не стана ясно и защо той не е отговорил на по-ранното писмо на директора на НЕК от юни 2012 г., в което се пита изрично какви мерки да се вземат по повод консултантския договор с "Парсънс".

"Нали не мислите, че един министър може да влиза в счетоводството на НЕК и да следи за всяка фактура", попита тя.

Този договор, подписан през 2005 г., е търпял няколко изменения, едно от които гласи, че той не може да бъде прекратяван едностранно от НЕК. Този анекс е сключен през 2008 г., обяви Петкова, без да уточнява кой го е подписал от страна на държавата.

Периодът съвпада с мандата на Петър Димитров като министър на икономиката и енергетиката, и на двамата директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. И тримата в момента са обвиняеми по друго дело за ощетяване на бюджета заради Белене.

Теменужка Петкова разкри, че по време на министерския мандат на Делян Добрев НЕК е плащала само веднъж по договора с Парсънс. Първото плащане е извършено през януари 2013 г. за фактура, издадена през месец май 2012 - т.е. два месеца след решението на кабинета за спиране на АЕЦ "Белене".

През януари 2013 г. е платен само ДДС от страна на държавата, каза Петкова. Тя спомена, че останалите плащания са правени по време на служебния кабинет на Марин Райков на 30 март 2013 г. и по време на кабинета "Орешарски" - май-юни 2013 г.

Междувременно депутатът от БСП Таско Ерменков обяви, че тези плащания са правени от "хората, назначени от ГЕРБ в НЕК", които не са информирали министъра на енергетиката Драгомир Стойнев, защото не са били длъжни.

Петкова обяви, че приветства работата на прокуратурата по разследването за "Белене" и че се надява да се стигне до реалните виновници за източването.

Oще: аец белене  белене  бех  делото за аец белене  делян добрев  ме  министерство на енергетиката  спирането на аец белене  теменужка петкова 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани