Бюлетина за референдума на Слави - само при поискване | webcafe.bg
newscafe

Бюлетина за референдума на Слави - само при поискване

Webcafe
15.09.2016, 14:34 (обновена 15.09.2016, 14:40)
Избори

"Прозрачност без граници" критикува ЦИК

Ако желаете да гласувате на референдума - ще се наложи да поискате изрично бюлетината си от членовете на секционната избирателна комисия.

Такова е решението на ЦИК, взето на 7 септември 2016 г., срещу което възразиха наблюдателите от българския офис на "Прозрачност без граници".

От асоциацията напомнят, че участието или неучастието в изборния процес е лично право на всеки гражданин и той не е длъжен да го разкрива пред членовете на секционните комисии.

Те сравняват задължението за изрично поискване на бюлетината с форма на контрол върху вота и допълнителен начин за психологическо въздействие върху част от избирателите.

"Неприемливо е да се вземат решения, които демотивират гражданите при използването на инструментите на пряката демокрация, ограничават широкото гражданско участие в този процес и влизат в противоречие със духа и смисъла на законите", казват още от "Прозрачност без граници".

Подобен подход обезсмисля провеждането на национални допитвания по съществени въпроси относно политическия процес в страната и ги обрича на неуспех.

Същият казус възникна и по време на гласуването за референдума през 2015 г., когато някои избирателни комисии в страната не предоставяха на хората бюлетина за допитването, а само за местния вот.

Oще: бюлетина  прозрачност без граници  референдум  референдум 2016  централна избирателна комисия  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 04.10.201614:28

Курвенската демокрация в действие.Първо съкрати броя въпроси.После още едно условие.Така се слага юзда на суверена.Да не забравя че му се дават права само когато са одобрени от богоизбраните.Принцип в курвенската демокрация.Всяка жаба да си знае гьола.Извод. Който иска да си промени статуса да излезе на УЛИЦАТА.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани