Не ГЕРБ гласували с ДПС, а ДПС подкрепили ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Не ГЕРБ гласували с ДПС, а ДПС подкрепили ГЕРБ

Webcafe.bg
20.12.2014, 11:13 (обновена 20.12.2014, 11:31)
румяна бъчварова и томислав дончев

Снимка: © gerb.bg

"В Патриотичния фронт има потенциал за истинска патриотична политика, който се надяваме скоро да се реализира. Ние приехме ПФ в коалицията точно заради този потенциал. Ако това не се случи, много ще съжалявам за тази пропусната възможност", коментира Бъчварова.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова разчете като пример за нормалното съществуване на "една жива коалиция" гласуването на пенсионните промени, с което ГЕРБ остана в изолация от останалите три сили в коалицията 2+2.

"Не бих казала, че в блъфирането (с тази дума премиерът Борисов определи поведението на РБ спрямо него за пенсионната реформа в петък вечер, бел.ред.) има някаква истина. По-скоро кратките срокове наложиха тази особеност, при която не всички бяха информирани какво се случва", каза Бъчварова.

Вицепремиерът по коалиционните отношения изрази неудовлетворението на мандатоносителя от поведението на Патриотичния фронт.

"В Патриотичния фронт има потенциал за истинска патриотична политика, който се надяваме скоро да се реализира. Ние приехме ПФ в коалицията точно заради този потенциал. Ако това не се случи, много ще съжалявам за тази пропусната възможност", коментира Бъчварова.

Бъчварова не се съгласи с коментарите за показното сближаване между ГЕРБ и ДПС - коалиция, която беше отречена априори още в началото на съставянето на кабинета от премиера Бойко Борисов.

"Не ние гласувахме заедно с ДПС, а ДПС подкрепиха наше предложение. Ние даваме възможност на всяка партия да ни подкрепи по смисъл, така както даваме възможност на коалиционните партньори да не гласуват с нас, ако политиката е извън програмната декларация", каза тя.

Така или иначе, ГЕРБ внесоха в пленарна зала спорното предложение с пълната яснота, че нито един от трите коалиционни партньори няма да гласува "за" него.

От думите на вицепремиера стана ясно, че евентуалното разпадане на коалицията 2+2 не би довело до автоматичното решение за подаване на оставката на правителството.

"Формулата на едно правителство е функция на политиката, която искаш да провеждаш", заяви тя и посочи, че правителството на малцинството е междинната стъпка преди търсенето на друг евентуален партньор.

Oще: бойко борисов  герб  дпс  коалиция  патриотичен фронт  пенсионни промени  пенсионни фондове  реформаторски блок  румяна бъчварова 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани