Плевнелиев не наложи вето на спорния Закон за НСО | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев не наложи вето на спорния Закон за НСО

Webcafe.bg
11.08.2015, 11:08 (обновена 11.08.2015, 16:49)
нсо

Снимка: © nso.bg

Липсата на каквито и да било реформи е една от най-сериозните забележки на експертите по закона

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародването на Закона за НСО, въпреки многото критики и призиви за вето върху приетия от парламента текст. Нормативният акт излезе в днешния брой на Държавен вестник.

Срещу закона се обявиха както представители на неправителствения сектор, така и депутати от управляващото мнозинство. Предвижда се законът да влезе в сила от 1 ноември 2015 г.

С него на практика се разширяват правомощията на НСО, която остава на подчинение на президента. Специализираната военизирана структура ще може да осъществява някои полицейски правомощия.

Липсата на каквито и да било реформи е една от най-сериозните забележки на експертите по закона.
Според закона се запазва военнизираният статут на НСО. Парламентът прие, че службата може да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Гардовете на НСО ще могат да използват въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие.

Забранена е само физическата сила срещу видимо малолетни и бременни. Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици.

В Европа почти всички служби за охрана са към полицейските служби, каквато идея се чу и у нас, но беше пренебрегната.

Oще: вето  закон  национална служба за охрана  нсо  охрана  президент  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2015, 12:05

1 Станислав Събев | 11.08.201512:09

Към редактора: В заглавието май трябва да пише "СПОРНИЯ", а не спорТния
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани