БСП бойкотира декларация на НС за 9 май | webcafe.bg
newscafe

БСП бойкотира декларация на НС за 9 май

Webcafe.bg
08.05.2015, 14:29 (обновена 08.05.2015, 15:33)
председателят на бсп михаил миков

Снимка: © webcafe.bg

БСП видя текстът като исторически недостоверен и подценяващ за ролята на България в антифашистката съпротива в Европа

С бурни дебати Народното събрание прие декларация за 9 май, с която отдаде почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война, както и „признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия".

БСП се разсърди, че последната част от текста не уточнява победата и приноса на Съветската армия, затова не гласува декларацията. Тя бе одобрена от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Реф9орматорския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ, а трима социалисти гласуваха против.

Според червеният лидер Михаил Миков текстът няма „достойно отношение към историята и се подценяват изводите и поуките от най-голямата касапница в историята на човечеството". Социалистите поискаха също парламентът да се обяви срещу оскверняването на антифашистки военни паметници.

Парламентът отхвърли предложението на АБВ декларацията да бъде за Деня на победата над фашистка Германия, а не на
капитулацията й.

Методи Андреев от ГЕРБ поиска датата 9 май да бъде променена на 8 май, тъй като е исторически вярна, но депутатите не приеха поправката му. По време на дебата избухна спор за коя война е написана руската песен „Вставай, страна огромная" между Росен Петров и Янаки Стоилов.

Пълен текст

Като отбелязва 70-годишнината от капитулацията на 9 май 1945 г. на нацистка Германия във Втората световна война, като припомня декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., провъзгласила идеята за обединена Европа, като подчертава значението на тези две събития в историята, откриващи пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа, като подчертава, че една от основните цели на европейското обединение е предотвратяването на военни конфликти и престъпления срещу човечеството, като изразява непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа, като припомня приноса на българския народ за спасяването на еврейската общност в България,

Народното събрание на Република България

изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война и осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържание от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.

Народното събрание потвърждава стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свобода и сигурност на всички български граждани. Изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа.

Oще: 9 май  бсп  втора световна война  декларация за 9 май  европейски съюз  михаил миков  нацистка германия  русия  ссср 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани