КС ще ревизира 3 въпроса от референдума на Слави | webcafe.bg
newscafe

КС ще ревизира 3 въпроса от референдума на Слави

Webcafe
27.05.2016, 15:09 (обновена 27.05.2016, 16:59)
Слави Трифонов

Снимка: © bTV.bg

Преди да влязат в бюлетината, три от въпросите на Шоуто на Слави ще трябва да минат през КС

Три от въпросите в референдума на Слави Трифонов ще минат през ревизията на Конституционния съд, преди да стигнат до бюлетината.

Президентът Росен Плевнелиев поиска официално от КС да се произнесе дали отговарят на конституцията следните три питания:

- Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

- Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Критиките на Плевнелиев

Президентството поддържа тезата, че намаляването на броя на депутатите е въпрос от правомощията на Велико Народно събрание, тъй като представлява изменение във формата на държавното управление и не може да се решава от референдум - независимо по чия инициатива е свикан той. Този въпрос засяга представителния характер на парламента и не е в съответствие с принципа на политическия плурализъм, пише в мотивацията на държавния глава.

Плевнелиев атакува и въпроса за електронното гласуване с аргумента, че същият казус вече беше поставен на национален референдум преди по-малко от една година, още повече - електронното гласуване вече е приложено в Изборния кодекс.

Последната част от питането на Плевнелиев засяга въпроса за въвеждането на пряк избор на началниците на РПУ и областни дирекции на МВР. Правният екип на президента посочва, че законът прави ясно разграничение между политическите лица в МВР и полицаите - държавни служители.

"Допускането на възможността полицейски служители да се кандидатират и да участват в избори означава от една страна политизиране на Министерството на вътрешните работи. От друга страна, Изборният кодекс ще трябва да се прилага и да гарантира законосъобразното и демократичното организиране и провеждане на избори за полицейски служители, както и за прозрачното и точно определяне на изборния резултат съобразно изразената от избирателите политическа воля", пише в позицията на Плевнелиев.

"Риск да бъде опорочена пряката демокрация"

В изявлението на президентството се казва, че "държавният глава винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите".

Плевнелиев мотивира решението си да сезира КС с аргумента, че е "изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила - по кои въпроси може да питаме народа и по кои не".

"В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на КС като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията", се казва още в позицията на президента.

Oще: 6-те въпроса на слави трифонов  въпросите на слави трифонов  електронно гласуване  конституционен съд  кс  политика  президент  референдум  референдум 2016  росен плевнелиев  слави  слави трифонов  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани