Катастрофа на "биометричната" реформа на Москов | webcafe.bg
newscafe

Катастрофа на "биометричната" реформа на Москов

Webcafe.bg
06.10.2015, 17:47 (обновена 06.10.2015, 17:52)
министърът на здравеопазването петър москов в народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

ГЕРБ и РБ не харесаха идеята за пръстови отпечатъци на входа на болниците, лансирана тази сутрин от Петър Москов

Радикалната идея на здравния министър Петър Москов за въвеждане на система с пръстови отпечатъци за влизане в болница се сблъска с рядко срещан вътрешно-коалиционен отпор.

Оказа се, че нито ГЕРБ, нито Реформаторите са били известени за намерението на Министерството на здравеопазването да постави четец за отпечатъци на входа на всяка болница и да кара пациентите да се "маркират" на влизане.

"Как министърът ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни?", учуди се председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Тя подчерта, че подобна идея не е обсъждана в коалицията. Липсата на координация между МЗ и парламента беше потвърдена и от Димитър Шишков (РБ), който обяви, че е разбрал от сутрешния блок на Нова телевизия за революционното хрумване на Москов.

"Повечето сме на мнение да няма такива неща, защото смятаме, че това е допълнително натоварване и финансиране. Трябва да има специални уреди за това нещо. Представете си човек в кома как ще му вземат пръстовите отпечатъци като на престъпник. Лично съм против", коментира той.

По-рано днес здравният министър обяви, че ще настоява за въвеждането на биометричната идентификация на пациенти до края на януари като мярка а справяне с фиктивното хоспитализиране, при което болниците източват средства от НЗОК за нереализирано лечение.

Москов посочи, че цената на един четец за пръстови отпечатъци е около 20 евро, като нямало пречка НЗОК и МЗ да поемат разходите по инсталирането им.

Единствената държавна институция, която има право да събира пръстови отпечатъци, са паспортните служби на МВР и Външно министерство - във връзка с изискванията за биометрични данни в международните паспорти.

Пръстови отпечатъци не се събират дори при издаването на лични карти на българските граждани.

До момента МЗ не е дало повече подробности относно пълната цена на предлаганата мярка, нито за гаранциите за защита на личните данни на пациентите.

Не е ясно и дали мярката е обсъждана с Министерството на финансите при изготвянето на проекта за Бюджет 2016, който трябва да бъде внесен в НС до края на месец октомври.

Oще: биометрични данни  герб  здравеопазване  идентификация  министерство на здравеопазването  москов  петър москов  пръстови отпечатъци  пръстов отпечатък  рб  реформаторски блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 07.10.201511:28

Какви ли безумия не пробваха да прокарат като законови задължителности здравните власти?
Да забранят покупко-продажба на движимо и недвижимо имущество, ако не си си платил солидарните здравни осигуровки, невъзможност за излизане в чужбина, неиздаване на лични документи, ... все опити да ни вкарат в категорията потенциални престъпници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2015, 10:04

3 14 | 07.10.201510:07

Причината за "реформата" е много проста - някой иска да си пробута стоката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 06.10.201521:52

Има поглед на безумец, и предложенията му са безумни, но има информация в нета че реформите му не са съвсем безкористни и не клиентелистки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 06.10.201518:14

Казах ви аз че момчето не е наред!!
Цялата му реформа е такава!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани