Кой свали охраната на Лютви Местан | webcafe.bg
newscafe

Кой свали охраната на Лютви Местан

Webcafe.bg
07.01.2016, 14:51 (обновена 08.01.2016, 18:09)
Лютви Местан

Снимка: © Webcafe.bg

Изпълнява ли НСО политически поръчки през главата на президента?

Бившият председател на ДПС Лютви Местан намекна, че ръководството на НСО е изпълнило политическа поръчка за сваляне на охраната му "в синхрон" с натиска от Ахмед Доган да подаде оставка.

Местан обяви, че след речта в Сараите на 17 декември "посредник" на Доган му е поставил ултиматум да напусне ръководния си пост. Крайният срок за доброволната оставка е бил 22 декември 2015 г. - вторник.

Отказът на Местан да изпълни поръчението на "посредника" съвпада с две събития.

Първото - публикуването на пълния текст на новогодишната реч на Ахмед Доган (около 17 ч. на 22 декември).

Второто - внезапното сваляне на охраната от НСО, която му е определена още през 2013 г.

"На 22 декември точно в 19:26 ч. по телефона ми беше съобщено, че охраната ми е свалена. Аз питам как е възможно изтичането на ултимативната възможност да съвпада по време с решението да ми бъде свалена охраната, при положение, че 2 години съм един от най-пазените хора", каза Лютви Местан.

Той разказа, че е провел телефонен разговор "на най-високо ниво" - с президента Росен Плевнелиев, под чието подчинение се намира НСО, за да разбере защо е свалена охраната му.

По думите му - самият Плевнелиев е бил изненадан да разбере, че службата е взела подобно решение.

Според новоприетия Закон за Националната служба за охрана (от ноември 2015 г.), решенията за "наличие на усложнена среда за сигурност или на конкретна застрашеност" срещу определено лице се вземат от специална комисия от трима души.

Председател на комисията е началникът на Националната служба за охрана - ген.-лейтенант Ангел Антонов. Другите двама членове са председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР - Георги Костов.

При необходимост след решение на комисията в работата й участват като членове ръководителите на Служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване".

Лютви Местан получи охрана от НСО, след като през 2013 г. в службите са получени сигнали за заплаха на живота му, "възникнала по време на 42-то Народно събрание".

По същото време започна и прилагането на СРС спрямо Касим Дал. Тогава Дал твърдеше, че е станал жертва на скалъпено разследване по фалшив сигнал, че заплашвал "живота на Местан и Пеевски". Дал е подслушван в продължение на 2 месеца по искане на МВР. Вместо наблюдението да бъде прекратено след изтичането на законовия срок, ръководството на МВР е получило незаконно ново разрешение за СРС за още 4 месеца.

На въпрос дали Делян Пеевски е бил тайнственият посредник от името на Ахмед Доган, който е поставил ултиматума за оставката, Лютви Местан отговори: "Телефонни разговори не се доказват. Разчитам на вашия интелект да се сетите кой е, а и вие вече сте се сетили".

Местан добави, че свалянето на охраната му го е поставило в ситуация да смята, че сигурността му - както личната, така и на семейството му - е поставена под заплаха. Поради факта, че в същата вече е имал планирана среща в резиденцията на посланика на Турция Сюлейман Гьокче, той е помолил от дипломатическото представителство да му бъде осигурен транспорт, с който да се придвижи сигурно.

Той е прекарал няколко часа на територията на резиденцията на турския посланик, докато си "осигури място, в което да спи". През следващите два дни е бил приютен от свои познати извън София, чиито имена не пожела да разкрие на този етап, за да не им навлича неприятности.

16 часа след оттеглянето на бодигардовете от НСО и след сигнала до президента, Местан е получил ново обаждане от "посредника". Той го е информирал, че охраната му е възстановена частично - "шофьор и гард от НСО".

Местан уточни, че Плевнелиев го е информирал, че "формално е изпипана процедурата по свалянето на охраната".

Той отказа да отговори на въпроса дали е разговарял и с премиера Бойко Борисов във връзка с проблема с физическата му охрана. Не стана ясно и дали 16-часовото освобождаване на гардовете на Местан е съгласувано с Борисов.

Бившият председател на ДПС обяви, че "би било политически безотговорност" да не признае, че "в някаква степен" е бил част от системата на Доган, която сега се обръща срещу него.

"Но всичко, което ми се случва, показва, че май не съм бил дотам и съвсем част от тази система", каза той.

Местан обяви, че най-важната цел на политическите сили в момента е "осбовождаването на българската политика от подобни зависимости"

"Не е възможно никой да ме страхува", обяви в заключение Лютви Местан - репликата е директна препратка към предизборната реч на Делян Пеевски от май 2013 г. пред ромската махала на гр. Крън ("ГЕРБ ви страхуваха 4 години! Страхуваха ли ви ГЕРБ? Отиват си!").

Oще: георги костов  главен секретар на мвр  данс  делян пеевски  димитър георгиев  доган  закон за нсо  касим дал  лютви местан  национална служба за охрана  новогодишната реч на ахмед доган  нсо  охрана на политически лица  президент  росен плевнелиев  сигурност  служби за сигурност 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 07.01.201616:55

Иво Инджев: ДПС остава най-успешният руски проект в България
Последна редакция на 06/06/14 12:52
http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/22183-ivo-indzhev-dps-ostava-nayuspeshniya-ruski-proekt-v-balgariya.html%7D
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 07.01.201616:52

Защо тогава всички начело с Борисов лъжеха че Местан е бил в турското посолство???
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани