Прозрачност без граници: Най-корумпирана е съдебната система | webcafe.bg
newscafe

Прозрачност без граници: Най-корумпирана е съдебната система

Webcafe
16.11.2016, 13:59 (обновена 16.11.2016, 14:05)
Съдебна палата

Съдебната система е с най-корумпирана според изследване на "Прозрачност без граници".

Съдебната система е с най-корумпирана според изследване на "Прозрачност без граници". Според изпълнителния директор на организацията Калин Славов, в изследването е потърсено възприятието на хората, а не прекият им опит. Когато въпросът касае прекия досег на хората с корупция на първо място е посочено здравеопазването, следвано от университетското образование и "Пътна полиция".

Според данните от Световния корупционен барометър за Европа и Централна Азия, българите имат ниска степен на готовност да се ангажират с конкретни действия, когато са свидетели на корупция. Едва двайсет и два процента от анкетираните у нас са посочили, че са готови да подадат сигнал, ако са станали свидетели или са били въвлечени в корупционни практики.

В държавите Испания, Гренландия, Португалия, Великобритания, Франция готовността на хората е при над 80 процента от анкетираните.

За хората от Източна Европа все още подаването на сигнал се свързва с доносничество. Сред основните причини да не се подават сигнали за корупция у нас са и страхът от негативни последици и недоверието в институциите.

22 процента от анкетираните нас са посочили, че корупцията е трудно доказуема, а 17 процента са отговорили, че "нищо не може да се направи". Около 10 процента от анкетираните нямат мнение по въпроса.

 

Oще: корупция  корупция при полицаите  мвр  най-корумпирана е съдебната система  прозрачност без граници  световен корупционен барометър  сигнали за корупция  съдебна система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

1 boian | 16.11.201617:56

Мда,
а как беше по времето , когато бившата ви шефка беше правосъден министър?
Сигурно, всичко беше на 6?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани